» Magazín

ŽÁDOST MINISTRU SPRAVEDLNOSTI O ZASTAVENÍ KRIMINALIZACE VÝZKUMU

ŽÁDOST MINISTRU SPRAVEDLNOSTI O ZASTAVENÍ KRIMINALIZACE VÝZKUMU

Zda je konopí lék se přou naši vrcholní politici již několik let, avšak bez ohledu na to, co to znamená pro skutečně nemocné jedince. Co to doopravdy znamená, na vlastní kůži zažívají ti, co jsou kriminalizovaní. Tento přístup odmítá řada osobností a nevládních organizací, mezi které také patří přední olomoucké osobnosti a nevládních organizací.


Signatáři jedné z posledních výzev (Žádost ministru spravedlnosti o zastavení kriminalizace výzkumu Konopí je lék) žádají Jiřího Pospíšila o obnovu procesu a podání stížnosti Nejvyššímu soudu ČR pro porušení zákona vůči Dušanu Dvořákovi, jehož dlouholeté úsilí o prosazení možnosti využívání konopí k alternativní léčbě vedlo k několika pravomocným i dosud nepravomocným rozsudkům.

Již bylo prokázáno, že konopná mast z výzkumného programu Konopí je lék může zachránit diabeticky nemocným lidem končetiny před amputací, čímž je ročně ohroženo až 3000 spoluobčanů. K žádosti se může připojik každý, kdo dosavadní roli státu a orgánů činných v řadě trestních řízení pokládá za nepřípustnou.

Žádost ministru Pospíšilovi, kterou vedle dalších osobností podepsala i bývalá rektorka Univerzity Palackého Jana Mačáková, se nachází na stránkách http://zadame.blogspot.com/.

Trvale kriminalizovaný Dušan Dvořák

Dušanu Dvořákovi nebylo nikdy dokázáno, že šířil toxikomanii nebo prodával na černém trhu marihuanu apod., právě naopak. Soudu bylo rektorem olomoucké Univerzity Palackého Lubomírem Dvořákem dosvědčeno, že konopí z výzkumnické farmy manželů Dvořákových v Ospělově bylo určeno na výzkum podpořený předním světovým vědcem, Olomoučanem Ondřejem Lumírem Hanušem, ve prospěch Dušana Dvořáka u soudu svědčili a dokládali důkazy lékaři a nemocní, osobní písemnou podporu vyjádřil primátor Olomouce, odbornou garanci soudu podal Úřad vlády ČR i mezinárodní instituce.

Za vzdělávání v léčbě konopím obdržel Dušan Dvořák na návrh Vládního výboru pro zdravotně postižené v roce 2009 cenu premiéra Jana Fischera.

Přestože Dušan Dvořák a členové výzkumu „Konopí je lék“ marně žádají od roku 2008 policii o spolupráci a od roku 2009 opakovaně žádali o policejní ochranu, pěstování konopí předem hlásí, je Dušan Dvořák odsouzen, neboť neměl povolení, které nelze získat (povolení český právní řád nezná).

Dušan Dvořák s manželi Dvořákovými je dosud veden v patnácti neukončených soudních sporech pod 15 spisovými značkami.  Kdo by je chtěl podpořit v jejich úsilí, může rovněž poslat ministru Pospíšilovi žádost k zastavení kriminalizace výzkumu Konopí je lék, jejíž vzor je na stráncehttp://podporujeme.blogspot.com/. Více informací k jednotlivým sporům naleznete na stránkách: http://bed-in-2012.blogspot.com/

Nahodilé útržky na téma: Konopí je lék

Před prostějovským soudem stanuli v roce 2010 manželé Dušan a Radomíra Dvořákovi za pěstování konopí, kteří nebyli a nejsou obchodníky s drogou, ale jsou propagátory léčby konopím. V roce 2009 jim policie zabavila stovky rostlin, které vypěstovali u svého domu v Ospalově na Prostějovsku. U soudu požadovali zproštění obžaloby. Sám své přípravky také užívá k léčení Parkinsonovy choroby a bércových vředů. Pěstování a výzkumu konopí se věnuje více než 10 let. Je autorem řady knih, které  se věnují pěstování konopí pro léčebné účely.

V únoru 2010 Okresní soud zprostil obžaloby z nedovolené výroby a přechovávání omamných látek pěstitelku konopí Libuši Bryndovou ze Zlukova.

V dubnu 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zaregistroval v Česku první lék, který obsahuje výtažek z konopí neboli marihuany. Ústní sprej s obsahem kanabinoidů má pomáhat pacientům s roztroušenou sklerózou od svalové ztuhlosti. ČTK to dnes sdělil SÚKL. Podle něj farmaceutická firma do ČR přípravek zatím nedodává.

V srpnu 2011 lékaři, pacienti a vědci spustili petici za legální využití konopí k léčbě roztroušené sklerózy, Parkinsonovy choroby, rakoviny či AIDS. Zákazem podle organizátorů petice porušuje vláda svobodu rozhodnutí občanů, jakým způsobem se chtějí léčit.

V říjnu 2011 odborníci z pracovní skupiny začali připravovat zákon o zpřístupnění. Navrhují, aby konopí pro léčebné účely se bude moci pěstovat i v České republice, tato možnost ale bude jen pro registrované subjekty, ne pro samopěstitele.

-red-



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz