» Magazín

SANEP: VĚTŠINA VEŘEJNOSTI JE PRO REGULACI HAZARDU

SANEP: VĚTŠINA VEŘEJNOSTI JE PRO REGULACI HAZARDU

Většina veřejnosti je pro regulaci hazardu. Panuje totiž obava, že absolutní zákaz heren by způsobil jejich ilegální šíření. Hazard v podobě heren s videoloterijními terminály je často diskutovaným celospolečenským tématem, a to převážně v negativním kontextu.


Jak ukázal exkluzivní průzkum společnosti SANEP, 74,4% respondentům, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, nejvíce vadí na hernách s videoloterijními terminály, že se v těchto místech scházejí lidé, kteří podléhají závislosti na hazardu. I tento převažující názor potvrzuje jistou averzi většinové populace zejména vůči hernám, respektive vůči lidem, kteří se v těchto zařízeních pohybují. Za zajímavé však můžeme považovat zjištění, že 59,9% respondentů by na místo absolutního zákazu loterií, který podporuje 16% dotázaných, zvolilo regulaci ze strany státu. U většinové části domácí populace totiž převažuje názor, že zákazem by se hazard nezrušil, ale pouze by se přesunul do ilegálních heren, což by vedlo i k nulovému zdanění této činnosti.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum byl proveden ve dnech 20. - 28. října 2012 na vybrané skupině 14.891 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů 32.812 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Ve vztahu ke zdanění hazardu je pak 44,4% dotázaných spokojeno se stávající legislativou, která odvedené finanční prostředky z provozování loterií včetně videoloterijních terminálů přerozděluje v poměru 20% pro stát k 80% pro města a obce. Naopak 20% populace s tímto přerozdělením nesouhlasí a podporuje dřívější poměr, který byl příznivější pro neziskový sektor.

Proti hazardu se angažuje řada občanských sdružení. Není bez zajímavosti, že názory na tato sdružení rozdělují domácí populaci na téměř identické dvě názorové poloviny. Zatímco občanským sdružením, které tzv. bojují proti „hazardu“ věří 12,4% respondentů a u dalších 28,8% dotázaných spíše převažuje důvěra, v souhrnu 41,1% dotázaných těmto sdružením nevěří. Z toho 25,3% dotázaných nevěří těmto sdružením, neboť jejich původně dobře míněné snahy bývají zneužity pro politické cíle a pro 15,8% dotázaných je většina těchto občanských sdružení něčím podezřelá.

Zdroj: SANEP



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz