» Magazín

A Z CIGARETY DÝM… ANEB JE LIBO E-CIGARETU?

A Z CIGARETY DÝM… ANEB JE LIBO E-CIGARETU?

Bylo prokázáno, že kouření má škodlivý vliv na zdraví. Je však také pravdou, že na někoho působí zákeřněji a na někoho má nižší škodlivé účinky. A jak to bývá, někteří se chtějí chránit, přesto nechtějí se svým návykem bojovat, a tak sáhli po elektronické cigaretě v domnění, že již na zdraví nejsou ohroženi. Domněnka však není potvrzena, náplň do elektronických cigaret zvaná e-liquid může být zdraví škodlivá - stejně jako obyčejná cigareta, o čemž se můžete doslechnout v Norsku, Turecku, Švýcarsku, ale i v Číně, odkud „vynález“ pochází. Ve všech uvedených zemích je již zakázaná.


On totiž obsah tekuté náplně elektronické cigarety e-liquid není vlastně znám.

A co na to Česká republika? U nás se zatím nic neděje, prošla jsem stránky ministerstva zdravotnictví a nikde nic o škodlivosti elektronických cigaret. Hledala jsem také na internetu, ale tam se nejčastěji objevuje věta ve spojení s inzercí: Kouření elektronických cigaret Vašemu zdraví není škodlivé a ani není nepříjemné Vašemu okolí. Často následuje povzbuzení: „Buďte moderní“. Tak trochu mi to připadne jako výzva: „Pojďme vstříct novým nemocem“.

Někteří prodejci jsou trochu opatrnější a uvádí, že výhodou elektronické cigarety je hlavně snížená její škodlivost na zdraví. Možná jsou poučeni amerikanistickými manýry, díky kterým byla před soudem řešena nejrůznější obvinění ze škodlivého vlivu na spotřebitele řady výrobků, počínaje mikrovlnou troubou a konče sladkými nápoji.

Řada států není chladná jako naše země a zavádějí přísná opatření, která regulují především prodej náplně e-liquidu, které zařadily mezi ostatní léčiva. Náplně je pak možné zakoupit pouze v lékárně, což zaručuje, že jsou látky testovány. U nás jistě bude tento stav řešen vhodnou či méně vhodnou novelou zákona, ale zatím se mi nepodařilo zjistit, zda již na ní někdo pracuje…

Lenka Žáčková



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz