» Magazín

TÝM FLORBALISTŮ NA ELEKTRICKÝCH VOZÍCÍCH JAGUARS SE STAL ČESKOU REPREZENTACÍ PRO TURNAJ VE ŠVÝCARSKU

TÝM FLORBALISTŮ NA ELEKTRICKÝCH VOZÍCÍCH JAGUARS SE STAL ČESKOU REPREZENTACÍ PRO TURNAJ VE ŠVÝCARSKU

Česká republika byla letos vybrána na Turnaj čtyř národů. Tento turnaj pořádá Technická komise pro Florbal na elektrických vozících (E-hockey Schweiz), která patří pod švýcarskou asociaci paraplegiků.


Letošní ročník je druhým ročníkem tohoto ne-klubového turnaje. První ročník se konal v roce 2011. Turnaj je zajímavý tím, že je určen pro národní týmy – reprezentace. Stejně jako v roce 2011 i letos se účastní čtyři týmy. V roce 2011 si o titul zahrály týmy z Německa, Itálie, Belgie a Švýcarska. Letos se spolu střetnou reprezentace Dánska, Slovinska, Švýcarska a České republiky.

Vše se odehraje 27. – 30. září v Nottwilu ve Švýcarsku. Bude se hrát podle mezinárodních pravidel, podle nové mezinárodní klasifikace handicapovaných sportovců (obodování hráčů na základě závažnosti jejich znevýhodnění při hře vyplývající z jejich postižení) a pod taktovkou rozhodčích s licencí.

Česká republika však už několik let žádnou reprezentaci Florbalu na elektrických vozících (EWH) nemá, a tak české EWH stálo před celkem nesnadným úkolem národní tým do turnaje vytvořit. Bylo to podmíněno sehnáním reprezentačního trenéra, který by vedl reprezentační přípravné tréninky a na nich si národní tým sestavil. To se bohužel nepodařilo. Turnaj se blížil a národní tým se nijak nerýsoval, tak česká federace ustanovila za reprezentaci Mistry republiky z roku 2012 – což byl náš tým Jaguars Praha. Jaguars se stali reprezentací a Andy a Kuba, naši trenéři, se tak rázem stali reprezentačními trenéry.

Trenéři se rozhodli oslovit některé hráče z jiných týmů, zda by se chtěli účastnit společných tréninků a ucházet se o místo v reprezentaci. Většina oslovených hráčů tuto nabídku s potěšením přijala – z řad Indians Plzeň je to Jan Vaněk, Michal Enge a Lukáš Kroupa. Z týmu Cavaliers Praha je to jen brankářka Petra Černá. Dva hráči nabídku odmítli.

Na sehrání a vybrání reprezentačního týmü už nezbývá tolik času, kolik by se mohlo zdát. Před odjezdem je nutné uspořádat alespoň tři víkendové společné tréninky. První se uskuteční 13. a 14. července ve sportovní hale Radotín. Druhý 27. a 28. července během našeho soustředění v Nové Roli u Karlových Varů a třetí opět v Praze 20. a 21. září. Za tu dobu se musíme sehrát, odstranit nedostatky a trenéři pak sestaví konečný národní tým, ve kterém bude devět hráčů.

Doufáme, že budeme dobře reprezentovat Českou republiku.

 

Jana Stárková

Brankářka Jaguars

Novinářka na volném kolečku



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz