» Magazín

JAGUÁŘI ZAZÁŘILI V GÜSTROW

JAGUÁŘI ZAZÁŘILI V GÜSTROW
Ve dnech 19. – 22. července se tým hráčů florbalu na elektrických vozících Jaguars Praha účastnil tradičního Euro-cupu v německém Güstrow, který pořádá každé dva roky tamní domácí tým Nording Bulls.

Letošní ročník byl již osmý a Jaguáři přijeli už po třetí.

Tentokrát se turnaje zúčastnilo osm týmů ze čtyř evropských států – Německa, Švýcarska, České republiky a Estonska.Pro estonský tým Electric Warriors účast na tomto turnaji znamenala premiéru na mezinárodní scéně. Turnaj byl zajímavý i herním systémem každý s každým, který sliboval mnoho her s mnoha soupeři. V roce 2011 skončili Jaguars osmí z devíti a tak si jako cíl dali dosáhnout lepšího umístění.

Jelikož Güstrow leží až na severu Německa, čekala na nás v pátek dlouhá cesta, která se protáhla ještě několika zácpami na německých dálnicích. Devět hodin v transitu bez klimatizace bylo opravdu náročné. Ale zvládli jsme to. V Güstrow nás sice čekalo ještě jedno malé překvapení s ubytováním, kdy jsme byli nuceni naskládat se zpět do rozpálených aut a jet 4 kilometry jinam, ale to nakonec stálo za to. Nové ubytování bylo plně bezbariérové a pěkné. Lepší než to, kde jsme byli ubytováni na předchozích ročnících.

V sobotu po tradičně skvělé snídani a slavnostním zahájení přišli konečně zápasy. Náš první zápas jsme sehráli právě s nováčky Electric Warriors z Estonska. Estonci se rozhodně předvedli v dobrém světle. Na jejich výkonu sice byla cítit nervozita, ale předvedli dobrou hru. Podařilo se nám je ale přestřílet 8:4.  

V druhém zápase proti nám nastoupili domácí Nording Bulls v plné sestavě, ve které nám v roce 2011 nadělili 10:0. Tentokrát se nám díky skvělé obraně podařilo uhlídat klíčového střelce soupeře a vyhráli jsme zázračně 2:0.

Dalším soupeřem byl tým Rebellz z Berlína. Rebellz jsou nový tým, ale některé hráče jsme již potkali v jiných týmech. Soupeř hrál dobrou hru, i když byla znát jejich nesehranost a nevyhranost. Podařilo se jim sedmkrát vystřelit na naší bránu. Ale jen jedna střela prošla. Na druhé straně nám se podařilo dát pět gólů. Vyhráli jsme 5:1. Tři vyhrané zápasy v řadě po mnoha turnajích, kde jsme byli rádi za jednu výhru, byl šok. Ale příjemný.

Po pauze na oběd nás na hřišti přivítali němečtí St. Augustin Tigers, kteří nás minule porazili 1:0 po smolné penaltě. Tehdy byl zápas vyrovnaný. Tentokrát tomu bylo jinak. Soupeře jsme celkem hladce přehráli 9:2. Pár minut si mohl zachytat i nováček v bráně Artur, který si tak na mezinárodní scéně vychytal svých prvních 50%. Navíc Míša proměnila zázračnou penaltu, kdy střílela v poslední chvíli křížem přes celou bránu.

Pak už přišel poslední a nejtěžší zápas dne – favorité turnaje Iron Cats Zurich. V roce 2011 nás tehdy Iron Cats v pozměněné sestavě porazili 5:0. Od té doby se zase mnohem více sehráli a letos nás porazili 4:0.

Večeře se ale stejně nesla v radostném duchu. Vyhráli jsme čtyři zápasy z pěti. To se nám nikdy dřív nepovedlo.

V neděli nám zbývalo dohrát dva skupinové zápasy. První byl s Rocky Rolling Wheels z Berlína. Na předchozím ročníku jsme s nimi prohráli 0:4. Letos se skóre obrátilo na 4:0. Pro nás.

Poslední zápas skupiny byl s Black Knights Dreieich. V roce 2011 nás porazili 8:1 a letos zatím vedli skupinu. Porazili i Iron Cats. Zápas byl dlouho vyrovnaný a střelecky bohatý. Black Knights mají tři šikovné rychlé střelce. Na mou bránu tak letělo 14 střel. Z toho padly tři góly. Nám se podařilo skórovat jen dvakrát. Soupeř tak vyhrál 3:2.

V jedné společné skupině jsme tak skončili na senzačním třetím místě hned za Iron Cats a Black Knights. Čekal nás tak boj o finále s Iron Cats. Snažili jsme se bránit, co to šlo a první půlku jsme dotáhli vyrovnanou 2:2. V druhé půlce jsme ale už nestačili a celkově prohráli 6:2.

Jelikož Nording Bulls zázračně porazili Black Knights 3:2, čekal nás zápas o třetí místo právě s Black Knights, na jejichž způsob hry jsme v našem prvním setkání nenašli klíč. A nenašli jsme ho ani tentokrát a prohráli 3:0. I tak jsme ale obsadili neuvěřitelné čtvrté místo.

8. Euro-cup, po divácky ne příliš poutavém finále dvou hrajících hráčů a zbytku tvořících blokující chumel u té či oné brány, vyhrál tým Iron Cats Zurich. Druzí skončili domácí Nording Bulls Lohmen, třetí Black Knights Dreieich, čtvrtí Jaguars Praha, pátí Estonci Electric Warriors, šestí Rebellz Berlín, sedmí Rocky Rolling Wheels Berlín a sedmí St. Augustin Tigers.

 

Byl to náš nejvydařenější turnaj a setkání se stejnými soupeři po dvou letech ukázalo, jak se naše práce vyplácí. Za odměnu jsme se zase vypravili k majáku do Warnemünde jako před dvěmi lety. Za náš úspěch vděčíme našim trenérům Andy a Kubovi. Každý hráč má své místo a všichni hráli skvěle. Standa dal celkem 16 gólů a obsadil tak třetí příčku střelců turnaje. Míša dala 10 gólů (11 místo), Denis 5 (13 místo) a jednou zaskórovala i Ivka, která se umístila na druhém místě mezi hráči s T-stick hokejkou. Moje brankářská úspěšnost byla 73,4 % a stala jsem se třetí brankářkou turnaje.

Děkujeme firmě White Trans, která nám pronajala dodávku s řidičem se slevou a odvezla nám všechny sportovní vozíky. Děkujeme Jaroslavě Štěpinové za finanční podporu, trenérce Andy a našim asistentům a řidičům Matějovi, Matějovi H., Marušce, Kájovi a pomocníčkovi a maskotovi Matějíčkovi. Děkujeme všem zúčastněným týmům a organizátorům za skvělý turnaj.

 

Těšíme se opět za dva roky.

 

Jana Stárková

Brankářka Jaguars

Novinářka na volném kolečku



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz