» Magazín

LÉTO JE ZA DVEŘMI! VÍTE, JAK SE SPRÁVNĚ OPALOVAT?

LÉTO JE ZA DVEŘMI! VÍTE, JAK SE SPRÁVNĚ OPALOVAT?

Venku je krásně, všude okolo se nemluví o ničem jiném než o dovolené a vy už se nemůžete dočkat, až také někam pojedete a vrátíte se s krásnou čokoládovou kůží? Pohodlně se usaďte na gauč, dejte si nohy nahoru (je to dobré proti vzniku křečových žil), vezměte do ruky katalog a můžete začít vybírat, kam letos pojedete. Aby vám pobyt v zahraničí nezkazila zákeřná nemoc, už teď si pro jistotu napište na seznam opalovací krém s vysokým stupněm ochrany před UV zářením (SPF), nebo ho rovnou postavte před vchodové dveře na poličku.


Nezapomínejte však na to, že mazat opalovacím krémem bychom se měli v létě každý den, tedy ne jen na dovolené u moře. „Přehnané vystavování se přímému slunečnímu záření je obzvláště v letních měsících velmi rizikové a nemá dobrý vliv na naši pokožku,“ říká uznávaný primář pražské Žilní kliniky MUDr. Ota Schütz.

 

Když navíc vyrazíte na dovolenou do míst, kde je sluneční záření velmi intenzivní, buďte radši na pozoru a myslete na své zdraví. Nemusíte se spálit hned první den - tím riskujete, že se stejně těsně před odjezdem domů “oloupete“ a budete vypadat spíš jako had, který se svléká ze své staré kůže. „Opálená pokožka je dozajista přitažlivá, ale nic se nesmí uspěchat. Doporučuji se opalovat pozvolna a mazat se krémem s vysokým faktorem. Slunce má na kůži i pozitivní vliv, ale nesmíme být nedočkaví a chtít hnědou kůži hned první den dovolené. Je prokázané, že se stačí za život třikrát spálit a riziko vzniku rakoviny kůže se u žen 2,3krát znásobí a u mužů dokonce 7,6krát,“ varuje MUDr. Schütz, který připomíná, že pozvolné opalování znamená pro kůži mnohem menší nápor a navíc vypadá přirozeněji a vydrží mnohem déle.

Dříve se o tomto riziku moc nemluvilo, ale již dlouho je známo, že rakovinu kůže způsobuje ve většině případů právě přílišné a nechráněné vystavování slunečnímu záření. Pokud například pozorujete pihu, která v průběhu let mění velikost, tvar, či barvu, na nic nečekejte. Rakovina kůže je zákeřná, a pokud se na ni nepřijde včas, může to dopadnout velmi špatně. Zhoubný nádor kůže tzv. melanom patří mezi velmi nebezpečné typy nádoru, jelikož je schopen pravidelně a poměrně časně metastazovat. Nicméně pokud je zachycen včas, pravděpodobnost vyléčení je vysoká,“ uklidňuje svými slovy primář Žilní kliniky.

Pokud tedy již máte podezření, a to sebemenší, navštivte pro jistotu zdravotnické zařízení, které má s léčbou kožních změn zkušenosti. Na základě vyšetření se dozvíte, zda je nutné radikální operační řešení, nebo je možné kosmetické odstranění, nebo dokonce jen sledování znaménka. Celých 95 % patologických změn na kůži bývá nezhoubných a lze je odstranit nechirurgicky, například použitím radiofrekvenčního přístroje či laseru. Ovšem i u původně nezhoubného znaménka může dojít ke zhoubné přeměně, pokud zanedbáte jednoduché sebevyšetření a lékařské sledování.

Cílem tohoto článku není nikoho vyděsit a odradit od pohodlně strávené dovolené u moře, ale jen připomenout, že slunce může být v určitých případech, stejně jako všechny ostatní živly, dobrý sluha, ale zlý pán. Takže teď si už můžete pohodlně dosednout a vybrat z katalogu vaši vysněnou destinaci.

www.zilniklinika.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz