» Magazín

ZNOJEMSKO JE SKVĚLÝ TIP NA NĚKOLIKADENNÍ VÝLET

ZNOJEMSKO JE SKVĚLÝ TIP NA NĚKOLIKADENNÍ VÝLET

Znojemsko je jako stvořené pro aktivní dovolenou vyplněnou nejrůznějšími zážitky. Ať už jsou to cyklistické výlety po viničních tratích kolem města, toulání se Národním parkem podél Dyje či ochutnávání vína přímo na vinicích.


Znojmo je skutečným královstvím bílých aromatických vín, ale není jen městem vína, je i historickou perlou, kterou obklopuje nádherná příroda. Začátek romantických výprav může být třeba na Rajské vinici pod Mikulášským kostelem, odkud je krásný výhled na část panoramatu historického města, řeku Dyji a protější Kraví horu, která je vstupní branou do Národního parku. Odtud je již možné sestoupit přímo k Dyji, do centra volnočasových aktivit Stará Vodárna, kde si návštěvníci mohou na vlastní kůži vyzkoušet nově zbudovanou lanovku přes řeku, která nabízí značně adrenalinový, 120 metrový „let“ nad Dyjí. A není třeba připomínat, že tato atrakce je díky své délce v širokém okolí naprosto jedinečná.
Dyje je nyní „nově“ splavná také pro vodáky, a to ze Znojma až k nádrži Nové Mlýny. Takže si mohou užít nejen skalní milovníci kajaků a kanoí, ale také příznivci romantických lodiček, ať už jsou to zamilované dvojice či rodiny s dětmi. Od řeky Dyje se pak zdatnější zájemci mohou vydat vzhůru na Kraví horu přes slavná vřesoviště, kde stejnojmenná viniční trať představuje ideální místo na odpolední piknik – třeba se sklenkou lahodného vína od jednoho z vinařství sdružených ve VOC Znojmo (vína originální certifikace), která patří k nejlepším vinařstvím na Znojemsku. Vinařstvím, které stojí za zastávku a jehož vína by měl každý návštěvník Znojma ochutnat, je Špalkovo rodinné vinařství, které se stalo Vinařstvím roku 2014 v kategorii malé vinařství. A za návštěvu stojí také restaurace v hotelu Lahofer nebo La Casa Navarra, které mají pověst nejlepších restaurací ve městě. Jihomoravské vinařské centrum Znojmo patří do vinařské oblasti Morava (Znojemská podoblast), jenž tvoří čtyři podoblasti zahrnující celkem 3 530 hektarů vinic a 91 vinařských obcí.

Závěrem ještě připomeňme, že od 11. do 13. září se koná znojemské historické vinobraní a již tradičně bude svátkem nejen dobrého vína a nejrůznějších jihomoravských specialit, ale také výborné hudby a bohatého kulturního programu.

Zdroj: www.znojmocity.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz