» Magazín

MAGNUSEK SVÝM PROJEKTEM SKLÁDÁ POCTU ČESKÉMU HERECKÉMU KUMŠTU

MAGNUSEK SVÝM PROJEKTEM SKLÁDÁ POCTU ČESKÉMU HERECKÉMU KUMŠTU

Režisér a scenárista Tomáš Magnusek se se rozhodl uctít český herecký kumšt. Je zakladatelem Prvního Muzea českých herců spojeného s hereckým domem v Babiččině údolí v České Skalici – Ratibořicích. Muzeum vznikne v bývalé ubytovně zaměstnanců zámku. Na počátku roku byl projekt představen novinářům v pražském Hotelu Majestic Plaza. Herecké muzeum bude plné zajímavých relikvií, fotografií, rekvizit, dokumentů a dalších artefaktů, které věnují právě herci. Tomáš Magnusek chce takto zachovat vzpomínky pro příští generace. 


Představení projektu se zúčastnili nestoři českého herectví a i ti, kteří jsou považováni za současné špičky naší herecké scény. Každý z nich přinesl zakladateli k rukám předměty, které budou dělat muzeum muzeem. Byly to dary, které k jejich profesi neodmyslitelně patří. Mezi herci ochotnými muzeu věnovat své relikvie byli Martin Dejdar, Libuška Švormová, Regina Rázlová, Eva Hrušková, Ivan Vyskočil, Monika Trávníčková, Pavel Trávníček, Miluše Bittnerová, Antonín Hardt, Jan Kuželka, Otakar Brousek, Svatopluk Matyáš či Jaroslava Obermaierová, která zatoužila být v muzeu, prý „jako vycpanina".

Regina Rázlová bere tuto roli velmi vážně a věnuje své herecké zrcátko, které ji sloužilo 25 let a bez kterého neudělala ani ránu a také třísku pro štěstí věnovanou od Zdeňka Štěpánka. Ivan Vyskočil přinesl scénář od J. K. Tyla, plný hambatých obrázků, které malovali kolegové. Jarka Obermaierová přinesla fotografie, na kterých je s Gustavem Husákem a také jídelní lístek ze seriálu Majora Zemana. Eva Hrušková věnuje do muzea šaty z různých pohádek. „Musím probrat šatník, ale kostýmy mám schované,“ pochlubila se Eva Hrušková, která pochází z České Skalice a bude to mít do Ratibořic blízko. Otakar Brousek prozradil, že v muzeu uvidí předměty svého otce a on věnuje klobouk. „Zrovna můj nejoblíbenější věnuji,“ dodal Brousek. Setkání se zúčastnila i nejmladší generace Jakub a Terezka Ticháčkovi, kteří si zahráli v poměrně malém věku v seriálu Stopy života od Tomáše Magnuska. Dorazila Miluška Bittnerová, která věnuje fotky a šátek ze seriálu. Martin Dejdar bude mít vlastní životopis, který byl vydán v jeho 28 letech. 

První herecké muzeum hodlá Magnusek zpřístupnit už letos v červenci. Patronem a tváří muzea se stal Martin Dejdar a společně s Tomášem Magnuskem shání potřebné finance na celé muzeum.Projekt přišla podpořit také místopředsedkyně zdravotního výboru Poslanecké sněmovny Soňa Marková.

-red-



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz