» Magazín

JINDŘICH Z PELÍŠKŮ PATŘÍ MEZI HLAVNÍ POSTAVY TRILOGII ZAHRADNICTVÍ

JINDŘICH Z PELÍŠKŮ PATŘÍ MEZI HLAVNÍ POSTAVY TRILOGII ZAHRADNICTVÍ

Malebné prostředí veltruského panství opět žije filmem a není to poprvé. Tentokráte tu můžete potkat s filmovým štábem vedeným režisérem Janem Hřebejkem. Lokalitu si vybral pro svou retro trilogii Zahradnictví, jejíž předloha je poskládána ze vzpomínek rodičů Petra Jarchovského z období okupace a časů poválečných.


Ještě než vjedete do panského dvora, upoutá vás funkcionalistická budova, která vychází z dobové architektury první republiky, kterou musíte obdivovat, pokud ji neobejdete a nezjistíte, že je to pouhý exteriér, který bude po natočení trilogie rozebrán.

Příběh vychází ze zásadních okamžiků rodinné historie scénáristy Petra Jarchovského, který natáčení vnímá se zvýšenou citlivostí a přiznává: „Přímo před očima se mi rekonstruují rodinné legendy, je to pro mě strašně silný zážitek.“ Rodinná sága vyprávěná časově předchází kultovnímu snímku Pelíšky.

Filmy se jmenují Rodinný přítel, DezertérNápadník, které na sebe sice navazují, ale každý film je jinak žánrově vymezen a jeden bez druhého může být. Rodinný přítel se odehrává za německé okupace, kdy tři sestry Ela, Bedřiška a Vilma čekají na návrat svých vězněných mužů, kterým pomáhá rodinný přítel a lékař Jiří. Jedním z nich je Jindřich Kraus známý z Pelíšků, kterého skvěle ztvárnil Jiří Kodet. Jeho rozměr byl vymezen v rovině inspirace skutečnou osobou, to v trilogii Zahradnictví je Jindřich, tím Jindřichem, jakým skutečně byl ve vybraných situacích, které sága přibližuje.

První je nostalgickou love story, druhý je skutečné drama s groteskními přesahy, poslední je romantická komedie o námluvách prarodičů Petra Jarchovského.

V hlavních rolích uvidíme Aňu Geislerovou, Kláru Melíškovou, Gabrielu Míčovou, Ondřeje Sokola, Jiřího Macháčka, Martina Fingera, Annu Fialovou, Ivana Luptáka, Filipa Březinu, Davida Novotného či Lenku Krobotovou.

Natáčení by mělo být ukončeno prosinci a do kin půjdou postupně. První díl bude mít premiéru 27. dubna 2017, druhý 28. září a třetí 16. listopadu téhož roku.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz