» Magazín

MARTIN PÍSAŘÍK A IGOR BREZOVAR BYLI SVĚDKY SVRŽENÍ BOMB NA VESNICI V HORÁCH...

MARTIN PÍSAŘÍK A IGOR BREZOVAR BYLI SVĚDKY SVRŽENÍ BOMB NA VESNICI V HORÁCH...

Před dvěma týdny se vydal Martin Písařík po boku zkušeného cestovatele Igora Brezovara na Blízký východ. Martin byl v té době bez zkušeností, na motorkářském kontě měl jen něco málo okolo 2000 km a v dobrodružné duši neutuchající nadšení z volání dálek, ale i vědomí, že to nebude jednoduché. Že však budou tak blízko nebezpečí si nepředstavoval ani v nejhorším scénáři. Pokud sledujete jejich misi Moto cestou necestou, tak vám jistě neunikla informace o vážné situaci, od které je dělilo jen pár minut. Připojili jsme se tedy k živému vysílání, abychom se dozvěděli více. 


Irák oba přesto popisují jako nezapomenutelnou zemi. „Nejednou se stalo, že nás Kurdové pozvali k sobě, abychom nemuseli spát  ve stanu,“ prozradil s nadšením Martin. Zažili však momenty, při kterých tuhne krev žilách. „V klidu jsme obědvali v horském městečku Amedi a najednou rána. Z vrtulníku byly shozeny dvě bomby na vesnici. Kdybychom sedli na motorku a vyrazili ke kopci, ze kterého šel dým, byli bychom tam za 8 minut,“ popsal děsivý zážitek Martin.

Stejně tak  asi nikdy nezapomenou na chvíle, které pro změnu popsal Igor. „Projížděli jsme krajinou a najednou jsem zahlédl uprchlický tábor, který se táhnul podél silnice asi 3 km. Lidé z Mosolu a Sanjenu tam žijí pod plátěnými stany, jsou bez kanalizace a teplota dosahuje 49 stupňů na slunci. Šli jsme do tábora a hovořili s nimi. S radostí se s námi fotili a dětem přímo zářily oči, že jsme je oslovili“ popsal své zážitky zkušený cestovatel.

Jak se jim daří dnes, kudy projíždí, co zažívají, kde a jak přespávají? Tak přesně to se můžete dozvědět na již zmíněném profilu Moto cestou necestou. A rozhodně už dnes se můžete těšit na dokument z mise, který vám ukáže skutečný život z míst, kde máte pocit, že se nedá přežít...

Foto: Moto Cestou Necestou



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz