» Magazín

V POHÁDCE HODINÁŘŮV UČEŇ ZÁŘÍ KRÁSNÁ SLOVENKA DANA DROPPOVÁ

V POHÁDCE HODINÁŘŮV UČEŇ ZÁŘÍ KRÁSNÁ SLOVENKA DANA DROPPOVÁ

Už více než měsíc natáčí režisérka Jitka Rudolfová podle svého scénáře pohádku Hodinářův učeň, do které obsadila v rolích ústředního páru Laury a Urbana dvojici nadějných herců. Michal Balcar už si zahrál například v seriálu Bohéma či ve filmu Jan Palach, pro mladou slovenskou herečku Danu Droppovou však jde o vůbec první zkušenost s kamerou. 


„Myslím, že jsem měla obrovské štěstí, že jsem tuto roli dostala. Začínám teprve druhý ročník Vysoké školy múzických umění v Bratislavě, takže se za herečku ještě nepovažuji. Teprve přicházím na to, co to vlastně herectví je, o čem je hraní,“ vysvětluje skromně dvacetiletá Slovenka, pro kterou bylo od dětství snem spíše divadlo. „Divadlo mi učarovalo, i když jsem nevěděla proč a jestli bych ho vlastně uměla. Věděla jsem jenom, že bych s ním chtěla mít jednou určitě něco společného. Vlastně jsem chtěla být divák. Pracovat jako divák. To bylo moje vysněné povolání.  Později, když už jsem začala opravdu uvažovat o tom, co bych chtěla dělat, nějak to plynule přešlo do herectví.,“ dodává s úsměvem drobná blondýnka.

Po gymnáziu sice neprošla prvním kolem přijímacích zkoušek, a tak to po půl roce studií kulturologie na UK v Bratislavě zkusila znovu. Tentokrát už úspěšně. „A od té doby se tak nějak pomalu hledám, zkouším, bádám,“ dodává rodačka z Liptovského Mikuláše.

V pohádce Hodinářův učeň hraje po boku takových hvězd, jako jsou Viktor Preiss, Jaroslav Plesl, Václav Neužil, Jana Plodková či Miroslav Krobot. „Je to pro mě velká inspirace, vidět, jak pracují, je to velká škola,“ říká herečka, které je zatím stále nejbližší divadelní herectví. „Jde tam o ´větší´ proces, celé to neustále roste a vyvíjí se. Divadlo je jedinečný prostor, kde při maximální pozornosti druhé strany dokážete sdělit cokoliv. Tak intenzivní pozornost a možnost vnímání nemáte ani při normálním rozhovoru s kamarádem. Divák tam přijde jen kvůli vám a vy toho můžete využít, jak nejlépe umíte. Dát lidem něco ze sebe. Myslím, že to je v dnešní době moc potřebné. Zastavit se a procitnout. A to je asi i moje motivace. Připomínat lidem, kým jsou,“ dodává Dana s tím, že i tato pohádka se vrací k pravlastnostem lidstva a je o tématech, která jsou stále aktuální a velmi trefná. „Lidé jsou čím dál víc lakomější a nenažranější. Chtějí víc a víc a často si ani nevšimnou, o co během toho shonu přišli. Stejně tak postava Hodináře v našem příběhu, jak uvidí diváci v kinech.“

Pohádku Hodinářův učeň bude mladá herečka natáčet do začátku října v nejrůznějších lokacích po České republice. A o čem film bude? „Hlavním tématem každé pohádky je samozřejmě boj dobra se zlem. Zlo je v našem příběhu symbolizováno postavou zlé sudičky Lichoradky, která chce překazit pozitivní sudbu svých svérázných bratrů Rodovoje a Rodovíta, symbolizujících dobro. Ti přiřkli malému Urbanovi, že v životě získá velké bohatství a lásku Laury, a že mu k tomu pomůže lakomý a chamtivý Hodinář, jenž chce ale zmanipulovat osud ve svůj materiální prospěch. Netuší však, že právě touto manipulací nakonec přesně naplňuje cesty předurčeného osudu, které se ale díky Lichoradce nečekaně klikatí,“ popsal scénář pohádky producent filmu Pavel Berčík z Evolution Films.

Hlavním producentem filmu je společnost Evolution Films, koproducenty Česká televize a společnost PubRes (Slovensko). Hlavním partnerem filmu je společnost Europeana Production. Film byl podpořen Státním fondem kinematografie, slovenským Audiovizuálnym fondem a Jihomoravským filmovým nadačním fondem. Premiéra filmu Hodinářův učeň v kinech je naplánována na srpen roku 2019, distributorem je společnost Bontonfilm.

PR filmu



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz