» Magazín

Cvičitelka Hanka Kynychová už trénuje do Brna na LIFE!

Cvičitelka Hanka Kynychová už trénuje do Brna na LIFE!

Zkuste rychle za sebou říct: břišní pekáč, Power Jóga, TRX, Pilates... Jaká  cvičitelka se vám ihned vybaví? Nemůže to být žádná jiná, než Hanka Kynychová? A uznejte sami, v Brně na festivalu LIFE! rozhodně nemůže chybět, navíc, když je jedna z těch, která usiluje o to, aby děti méně vysedávaly s mobily v ruce, ale byly více v pohybu, více běhaly po hřišti anebo ještě lépe v přírodě.


 

Pokolikáté letos zamíříte do Brna na LIFE! festival sportu, tance a zábavy? Nač se nejvíce těšíte?
Do Brna už jezdím dlouhá léta a vždycky se na festival moc těším. Atmosféra je jedinečná. Těším se, že bude hala plná dětí, že se jim bude přibližovat sport, protože je to čím dál tím horší. Děti nesportují a sedí u počítačů. Každé setkání s dětmi a mluvení o sportu je důležité a Life! tuto možnost nabízí, a proto jsem ráda jeho součástí i letos.

Zavzpomínejte na dětské střevíčky a prozraďte nám, co bylo pro Vás největší zábavou?

Největší zábavou pro mě bylo jezdit s partou kamarádů na kole stále stejnou trasu a ptát se kolemjdoucích, kolik je hodin (smích). Před domem jsme měli hřiště, kde jsme dělali různé vylomeniny na prolejzačkách a dneska už vím, že jsme vlastně trénovali rovnováhu a posilovali hluboké břišní svaly, aniž bychom o tom věděli. Hráli jsme hry jako na Mrazíka nebo jsme skákali gumu nebo přes švihadlo. Taky jsme si třeba hráli na cirkus.

Je mi líto, že už dnes nemůžeme děti jenom tak vypustit před dům a nebát se o ně, aby mohly blbnout a sportovat tak, jak jsem to dělala já. Otázkou je, jestli kdyby tato doba přišla, jestli by děti byly stejně akční, jako jsme byli my. Mobily a technika jsou součástí doby a děti jsou na nich téměř závislé. Rozum mi stojí nad tím, než by rodič dítě zabavil, tak mu radši strčí mobil.

Vaše původní profese byla jiná a relativně i dost vzdálená tomu, co se stalo vaší profesí, ve které jste velmi úspěšná. Kdy jste se rozhodla (co rozhodlo), že se stanete profesionální cvičitelkou?

Určitě jsem v sobě ten plamínek měla zažehnutý, už když jsem začala dělat gymnastiku a ze závodění jsem pak přešla do amatérského trenérství. Celou dobu mě to táhlo ke sportu, takže jsem po už krátkém čase věděla, že ten směr, kdy mě baví dělat něco se svým tělem a prospívat tím i ostatním, neopustím a bude to moje životní cesta.

LIFE! je také o adrenalinu. Vyzkoušíte letos něco zajímavého?

Určitě ano a moc se těším.

Je nějaká disciplína, do které byste nikdy nešla, nebo si to alespoň nyní tvrdíte?

Bungee jumping, ani jako spolujezdec na motorce nebo tandemový seskok. Dělá mi problém spolehnout se na druhého, byť blízkého člověka v adrenalinových chvílích. Chci si o sobě rozhodovat sama. Takže všechny adrenalinové disciplíny, které nemůžu ovlivnit já sama, bych neabsolvovala.

Jak jsou na tom Vaše děti s pohybem, tancem a adrenalinem?

Myslela jsem si, že nebudu děti do ničeho nutit. Ale holky jsou v začínající pubertě, takže jako rodič musím být tvrdá. Máme teď období, že se holkám na kroužky moc nechce. Takže bojuju, ale zvítězím, protože pohyb je důležitý. Sašenka chodí na gymnastiku a jako doplněk má atletiku a Sofinka si vybrala společenský tanec a koně.

Co nechcete, aby dělaly Vaše děti a máte tendenci jim to zakazovat?

Mobilování. Nechci, aby visely denně x hodin na mobilu.

Co myslíte, že současným dětem nejvíce chybí?

Přátelství a povídání si s kamarády, aniž by u toho koukaly do mobilů. Děti se mezi sebou předhání a předvádí, kdo co má lepšího. Chybí jim normálnost.

Zavzpomínejte, co Vám rodiče nejčastěji zakazovali?

U nás to bylo tak, že na televizi jsme se mohli dívat jen s rodiči, a když rodiče doma nebyli, tak jsme se dívat sami nesměli. Bylo doma tolik práce, takže nebyl čas dívat se na televizi, protože bych tu práci pak neudělala… Napřed práce a pak zábava. A myslím si, že to tak bylo správně.

Z čeho jste měla v poslední době největší radost? Co zajímavého Vás v nejbližší době čeká?

Ve fitku rozjíždíme novou sezónu a dělá mi velkou radost, že tělocvičny, které máme už čtyři, jsou stále plné. Klienti chodí cvičit, pracují na tom, aby se na svoje tělo mohli spolehnout, právě v našem fitku a jsem moc ráda, že je jim u nás dobře. V současné době připravuji se svým týmem spuštění prodeje svojí kolekce sportovního oblečení. Na začátku září jsem kolekci představila v předpremiéře svým klientkám ve fitku a byly nadšené z originálních barev, střihů a designů. V současné době pracujeme na tom, abychom co nejdříve spustili prodej na e-shopu a mohli kolekci představit široké veřejnosti. Bude to třeba hezký tip na originální vánoční dárek



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz