» Magazín

Patricie Pagáčová obdivuje organizace, které bojují proti bezmoci

Patricie Pagáčová obdivuje organizace, které bojují proti bezmoci

Nafotit charitativní kalendář je cílem celé řady osobností, které to považují za příjemnou podporu neziskových organizací, například spolku ALSA, je jediný subject v České republice stará o pacienty s amyotrofickou laterární sklerózou. Peníze získané z prodeje kalendáře poputují přímo k pacientům s touto nevyléčitelnou nemocí. Letos se fotilo pod taktovkou známé fotografky Alžběty Jungrové. Svojí účastí project podpořili: Thom Artway, Simona Baumrtová Kubová, Annamaria D’almeida, Kazma Kazmitch, Berenika Kohoutová, Jana Krausová, David Kraus, Patricie Pagáčová, Kateřina Pechová, Peter Pecha, Daniela Písařovicová a Jana Plodková.


Boj s ALS je nesmírně náročný, nemoc je bohužel smrtelná a medicína zatím nezná lék, který by nemoc vyléčil či alespoň zpomalil. Průměrná doba dožití pacientů je zhruba 2 -5 let od od prvních projevů. Organizace se snaží pacientům po dobu onemocnění zajistit pokud možno příjemný a důstojný život. Jedním ze způsobů pomoci je focení charitativního kalendáře.

Zpěvák David Kraus se spolkem spolupracuje již delší čas a má za sebou několik focení. „ALSA je moje srdeční záležitost.  Je strašně důležitá, protože pacienti cítí, že se pro ně něco dělá , že se o ně někdo zajímá a mají se na koho obrátit. Spolupráci s ALSOU považuji za čest, “ komentuje David Kraus. Z rodiny Krausů nepomáhá sám. Zapojila se i jeho matka, herečka Jana Krausová. „Maminku si ALSA sama vybrala. Je hezké podporovat tuhle organizaci společně. Rozšiřovat řady bychom měli už jenom proto, aby se o ALSE díky známým tvářím dozvědělo co nejvíce lidí, kteří nás třeba podpoří, “ říká David Kraus. „Že David s ALSOU spolupracuje, jsem věděla už dlouho. Občas mě bral na jejich akce a zúčastnila jsem se i jednoho z rekondičních pobytů pro pacienty s ALS v Krkonoších. To mě se spolkem ještě víc sblížilo. Proto jsem byla jejich nabídkou spolupráce poctěná, “ doplňuje Jana Krausová.

Kalendář se letos představuje s novou tváří. Poprvé ho má na starosti fotografka Alžběta Jungrová, která se specializuje na reportážní a dokumentární fotografii. Mimo jiné za svojí práci získala cenu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky nebo čestné uznání Czech Press Photo. Zkušenosti s mezními situacemi života jí pomohly vytvořit koncept kalendáře, který ohleduplně upozorňuje na smrtelnou chorobu. „Vidím podobnost mezi prací pro ALSU a svými předchozími projekty v krizových oblastech – nezáleží na tom, jestli jste ve válečné zóně, v uprchlickém táboře, nebo bojujete se závažnou nemocí. Člověk se v takových chvílích ocitá na hraně, musí se naučit fungovat v novém módu, život se mu obrací naruby. Když máme možnost někomu v takové fatální situaci pomáhat, neměli bychom váhat ani sekundu,“  komentuje svjí spolupráci s ALSOU Alžběta Jungrová.

Ke spolupráci se spolkem se s radostí vrací i herečka Patricie Pagáčová. „Obdivuji zápal celého týmu ALSY a mám radost ze všeho ,čeho už spolek dosáhl. Je to pro mě neskutečně inspirativní.“ Uznání vyjádřila i její kolegyně Jana Plodková. „Je neuvěřitelné, s jakou vervou a láskou se všichni snaží dělat maximum pro pacienty s touto hroznou chorobou.“

Jako každý rok by měl i letos v prosinci následovat i křest kalendáře, který se koná v rámci benefičního koncertu Společně proti bezmoci. Jak situace bude vypadat a zda se akce uskuteční, si zatím nikdo netroufá odhadovat. Monika Kekrtová, projektová manažerka organizace, ale na celou věc nahlíží pozitivně. „Tato doba nese pro každého komplikace a nepříjemnosti. Nevyhnulo se to ani ALSE. Museli jsme zrušit výjezdy za pacienty, osvětové akce, golfová setkání. Musím říct, že nám to ale přineslo i nové zážitky a zkušenosti.Teď s pacienty konzultujeme především online. Díky skvělým dárcům jsme získali ochranné pomůcky, které jsme částečně rozdali nemocným, a část jsme si nechali pro sebe, abychm z animi mohli vyrážet domů. Velmi si vážíme pomoci všech,“ říká Monika Kekrtová.

Kalendář není ani zdaleka jediný způsob, kterým se ALSA z. s. snaží dostat informace o onemocnění amyotrofickou laterární sklerózou do povědomí veřejnosti. Jaké další akce pořádá a jak se případně můžete zapojit i vy najdete na: https://www.zsalsa.cz/cs

Foto: Alsa z. s.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz