» Magazín

8. ročník výstupu na Sněžku jinak: Sami za sebe, společně pro Fílu

8. ročník výstupu na Sněžku jinak: Sami za sebe, společně pro Fílu

Charitativní akce „Výstup na Sněžku“ se letos, tak jak ji všichni znají, neuskuteční… Nadační fond KlaPeto se na Sněžku pro Fílu přesto v sobotu 30. května vydá v čele s handicapovaným atletem a autorem projektu Jaroslavem Petroušem. Akce nebude mít žádný start, ani slavnostní vyhlášení, neproběhne ani hudební festival HandicapFest.


Osmý ročník charitativní akce se koná pro Filipa Veselého, který se narodil s vážnou vadou obou dolních končetin. Do svých čtrnácti let absolvoval celkem 20 operací. Lékaři se nejprve snažili nohy zachránit, ale nakonec Filip podstoupil oboustrannou amputaci pod kolenou. Rodina Filipa shání peníze na sportovní protézy, které nehradí pojišťovna. Už nyní se Filip aktivně věnuje např. sledge hokeji. „Maminka Filipa říká, že vždycky musí mít něco extra. A skutečně, letos díky koronaviru, bude vše jinak. Naší akce se zúčastňuje velké množství handicapovaných dětí, které jsou náchylnější na různá respirační onemocnění. Nemůžeme a nechceme je vystavit nebezpečí,“ říkají zakladatelé KlaPeta Kateřina Klasnová a Jaroslav Petrouš.  Z důvodu dodržení nařízení nebude nadační fond udávat čas výstupu a ani neproběhne žádné oficiální setkání či vyhlášení. Přesto v sobotu 30. května mohou lidé vyrazit se svými přáteli a užít si svůj „soukromý“ výstup pro dobrou věc. „I neorganizovaně se nám může podařit alespoň částečně zabarvit Sněžku našimi benefičními tričky. Objednat si je lidé mohou na našem e-shopu nebo koupit v sobotu od rána na stánku KlaPeto na parkovišti v Peci,“ dodává Klasnová s Petroušem. Letos se na nejvyšší českou horu z důvodu platných nařízení o překračování hranice nedá jít přes Obří důl. Nadační fond KlaPeto a Jaroslav Petrouš se proto vydá trasou přes Růžovou horu.

Letos se neuskuteční ani hudební festival HandicapFest. V klubu KlonDike v Peci pod Sněžkou (kapacita bude omezena dle vládních nařízení) ale vystoupí v sobotu večer od 20.00 kapela Jamaron. Vstupné bude dobrovolné a výtěžek půjde na transparentní účet nadačního fondu. Také každá koruna z benefičních triček, které dodal partner projektu – společnost Adler Czech, půjde Filipovi na sportovní protézy a dalším dětem na kompenzační pomůcky nebo neurorehabilitační pobyty. Benefiční trička budou v den výstupu platit jako lístek na lanovou dráhu směrem ze Sněžky dolů. Přispět lze i libovolnou částkou na sbírkový transparentní účet KlaPeta: 2001375049/2010

Od dubna partner KlaPeta společnost ROSSMANN Česká republika navíc spustil charitativní projekt KDE SRDCE POMÁHÁ a zařadil do něj Filipa Veselého, kterému mohou lidé přidělit libovolný počet svých nevyčerpaných bodů z věrnostního programu ROSSMANN CLUB.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz