» Sociální revue

Změny v systému poskytování sociálních služeb

(režim zák.č. 108/2006 Sb. o sociálních  službách)

Sociální dávka - příspěvek na péči (sociální mandatorní výdaj) je poskytována podle rozsahu péče, kterou člověk potřebuje, její míra potřeb je posuzována sociálním pracovníkem a posudkovým lékařem.


Celkové výdaje na příspěvek na péči  neudržitelně rostou: v období leden – srpen 2008 meziročně stouply o 3,42 mld. Kč na 12,24 mld. Kč (tj. nárůst o 38,8 %). Je využíván v mnoha  případech k jiným účelům a  prostředky  se  nevracejí do systému  poskytovaných sociálních  služeb.  Nejvíce  na   tento  stav  doplácí  poskytovatelé  sociálních  služeb, neboť získávají méně, než se očekávalo (od uživatelů). Nejvíce  tento  deficit pociťují poskytovatelé terénních a ambulantních služeb.

Stav v oblasti pobytových služeb je jiný,  neboť je deformován „typovou skladbou“ obyvatel těchto zařízení. V  zařízeních žijí i ti, kteří služby tohoto typu nepotřebují,  jmenovatelem  pro tento  pobyt  je  řešení  rodinné  bytové  situace,  kdy senior  přenechá  byt nejčastěji příbuzným.   

Cílová  skupiny: Senioři

Největší skupinou příjemců příspěvku na péči  - 72 000 osob starších 65 let.  Více než 6 000 těchto osob neuvádí způsob zajištění péče  25 000 osob využívá služeb pečovatelské služby 40 000 seniorů si zabezpečuje péči především v rámci rodiny.

 

Absentující  legislativní  prvky:  

§       jasné vymezení nároku a způsobu použití příspěvku na péči

§       kontrola v systému sociálních služeb

§       vymezené kompetence v oblasti financování sociálních služeb z veřejných rozpočtů

§       efektivní regulace veřejných prostředků v systému.

Nová  opatření platná

§         Zpřísní se kontrola využívání příspěvku na péči. Dávka je její výplata může  být  při nesprávném doložení  a pochybnostech zastavena do doby, než její příjemce uvede odpovídající způsob jejího využití, prováděné obecními úřady obcí s rozšířenou působností. Řešení se zaměřuje na hlubší prosazení principu sdílené péče - kapacity v rámci přirozeného prostředí oprávněných osob + pomoc,  kterou nabízí síť terénních a ambulantních služeb.

§         Příspěvek  bude  zastaven  po dobu hospitalizace nebo pobytu v zařízení určeném pro výkon trestu či nařízené ústavní léčby.

§         Řešena  bude izolovaná  agenda příspěvku na péči od vlastního poskytování

     sociálních služeb.

§         Propojení věcné a ekonomické poptávky a nabídky

§         Do systému příspěvku na péči vstoupí i děti  - tzv. hraniční případy, zejména s metabolickým nebo jiným postižením interního charakteru - snížení počtu závislostí na nejméně 4 úkony.   

Decentralizace od 1. ledna 2012

Účinnost ustanovení, která upravují decentralizaci dotačních procesů na krajskou

úroveň, navrhujeme posunout na 1. leden 2012.

V létech 2009 až 2011, budou na základě objektivizovaných dat provedeny analýzy sítě sociálních služeb a až po té bude  možné realizovat decentralizaci dotačních procesů.

 

Vládní návrh zákona tak byl přijat a je podporován sociálními partnery (zaměstnavatelé, odbory), zástupci samospráv na krajské i obecní úrovni a v neposlední řadě také organizacemi, které zastupují zájmy „klientů“ systému.

Zdroj: Tisková informace ze dne 12. listopadu 2008, Jiří Sezemský, vedoucí oddělení styků s veřejností

 



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz