» Sociální revue

JAK JE TO S NÁJEMNÍMI BYTY

Nájemní byty jsou pronajímány na základě smluvního vztahu mezi dvěma subjekty, které se na předmětném nájmu dohodnou. Na jedené straně vždy stojí nájemce a na druhé, vlastník bytu, který může být soukromou či právnickou osobou, ale i obec.


Stále přetrvává laický názor, že obec přiděluje byty, avšak již řadu let tento princip fakticky neexistuje, stejně jako nárok na nájemní byt.

Máte-li důvody a chcete bydlet v obecním bytu, musíte jednat pouze s obcí, kde podáte svoji žádost, kterou dostatečně zdůvodníte.  Podle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů patří hospodaření s nemovitostmi ve vlastnictví obce do její samostatné působnosti. Každá obec či městská část si stanovují svá pravidla či postupy pro hospodaření s obecními byty. Zájemce o nájemní byt musí stanovená pravidla či postupy naplňovat. Status „oprávněného žadatele“ však nezakládá žádného nároku na uzavření nájemní smlouvy.

Obec dále postupuje dle stanovených pravidel a v souladu s místními předpoklady a s místními zvyklostmi, o vytváření podmínek pro rozvoj sociální péče a pro uspokojování potřeb svých občanů. Faktem však zůstává, že obce bohužel disponují minimálním množstvím „volných bytů“, ale faktem je i to, že řada žadatelů nesplňuje významnou část podmínek pro uzavření nájemní smlouvy.

Obec stanovuje minimální a maximální hranici příjmu rodiny, popřípadě jednotlivce, kterou je nutné prokazatelně doložit společně se žádostí. Obec by měla přednostně uzavírat nájemní smlouvy s osobami s nízkými příjmy, které však musí dosahovat stanovené minimální hranice.

Bc. Lenka Žáčková



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz