» Sociální revue

INFORMACE O SKARTĚ PRO OZP

INFORMACE O SKARTĚ PRO OZP

sKarty budou distribuovány v průběhu celého druhého pololetí roku. Prostřednictvím sKarty jsou vypláceny všechny nepojistné sociální dávky, tj.: Dávky pro osoby se zdravotním postižením, Příspěvek na péči, Dávky pomoci v hmotné nouzi, Dávky státní sociální podpory.


Výzva k vyzvednutí sKarty: První dopis bude odeslán obyčejně. Pokud na něj klient nezareaguje do tří týdnů, bude mu zaslán doporučený dopis do vlastních rukou. Pokud z objektivních důvodů nelze klienta nalézt (zdržuje mimo místa trvalého bydliště), zahájí se řízení z moci úřední o pozastavení výplaty dávky (dávka nadále přináleží, ale není vyplácena). Pokud je u klienta zjištěna objektivní příčina nemožnosti vyzvednout si sKartu, pak je zvolen způsob pro osobu nejvhodnější, tj. opatrovník, zmocněnec, předání sKarty v místě, kde klient pobývá.

Karty se bude ve dvou variantách, základní a speciální, která bude zároveň sloužit jako průkaz TP, ZTP či ZTP/ P. V případě, že je klient v takovém zdravotním stavu, že se nemůže dostavit na KoP, pak může postupovat následovně:

  • proces určení opatrovníka, což je však vhodné až v případech, kdy jsou schopnosti a kompetence člověka vážně omezeny
  • vhodnější je pověřit vybranou osobu plnou mocí (úředně ověřenou), která sKartu převezme, bude moci stanovit klientem určené transakce (trvalý příkaz) a sKartu následně oprávněnému předá. Je vhodné, aby takové zmocnění bylo vystaveno například sociálnímu pracovníkovi obce nebo zařízení sociálních služeb, ale samozřejmě i jakékoliv jiné osobě. Jde o jednorázové zmocnění. Úřední ověření lze provést přímo v místě, kde klient žije či pobývá (sociální služby, domácnost, zdravotnické zařízení). Postačuje úřední ověření příslušným útvarem obecního úřadu, nebo na poště či u notáře. Poplatek obvykle činí 30,- Kč.
  • ÚP je připraven také k tomu, aby zabezpečil předání sKarty v místě, kde klient žije. Pro tyto případy považujeme za vhodné dohodnout takový postup například s poskytovatelem sociálních nebo zdravotních.

Ve většině případů opravdu určuje způsob čerpání dávky klient. Výjimkou jsou dávky pomoci v hmotné nouzi, kde způsob výplaty dávky a jejího čerpání stanovuje Úřad práce. Podstatné ovšem je, že způsob čerpání dávky je vždy prostřednictvím sKarty. Způsoby výplaty či čerpání dávky si klient určuje následujícími způsoby:

Dávku čerpá přímo z účtu, který je veden k sKartě: výběrem z bankomatu (hotovost), platbou u obchodníka, výběrem hotovosti u obchodníka (cash back), převodem na jiný účet, který provede buď na ÚP, nebo v bankomatu, přičemž platební příkaz může mít trvalý či jednorázový charakter.

Kontrola zůstatku na sKartě: Lze zdarma kontrolovat v bankomatu či na internetu (budou spuštěny webové stránky pro uživatele sKarty). Je možné také nechat si výpis zasílat, a to za cenu poštovného, tedy 9,50 Kč.

Zdroj: MPSV a  www.skontakt.cz.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz