» Sociální revue

PŘÍSPĚVEK NA BYDLENÍ ZÍSKÁ VÍCE LIDÍ NEŽ DOSUD

PŘÍSPĚVEK NA BYDLENÍ ZÍSKÁ VÍCE LIDÍ NEŽ DOSUD

Od nového roku stát pomůže více lidem s placením výdajů na bydlení. Nárok na takovou pomoc mají čeští občané v případě, že třicet procent, v Praze pak třicet pět procent, rodinných příjmů nestačí k zaplacení nákladů na byt či nájem. Loni stát - podle předběžných údajů - přispěl 163 tisícům rodin či jednotlivců, celkem pak vyplatil 5,7 miliardy korun.


Žadatelé loni dostávali prostřednictvím této dávky státní sociální podpory v průměru 2 930 korun měsíčně. „Počet lidí bez práce roste a já považuji za nezbytné právě těmto občanům pomoci. I přesto, že to bude znamenat větší výdaje pro naše ministerstvo,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová. Odhaduje se, že resort vyplatí na dávky této pomoci o 405 milionů korun více než v loňském roce.

Každý si může jednoduše spočítat, jestli má nově nárok na příspěvek. Pomoci může také speciální kalkulačka na webových stránkách MPSV: http://portal.mpsv.cz/soc/poradce.

Příklad:
Mladí bezdětní manželé bydlí v nájemním bytě v Kladně. Sečtou-li všechny své čisté příjmy, vyjde jim 17 000 korun. Přitom za náklady na bydlení (tj. nájem, energie a poplatky) platí, 10 000 korun. Vše se vypočítá následujícím způsobem: 17 000 Kč x 0,30 (třicet procent) = 5 100 Kč. Výsledek znamená, že třicet procent příjmů manželů (tedy 5 100 Kč) nestačí na pokrytí jejich nákladů na bydlení. Zákon v tabulce stanoví, že tzv. normativní náklady na bydlení ve městě velikosti Kladna jsou pro dva lidi 8 284 Kč. Manželé dostanou rozdíl mezi tabulkovými normativními náklady a třiceti procenty svého příjmu (nikoli celý rozdíl mezi celkovými náklady na bydlení a třiceti procenty svého příjmu). Mají proto nárok na příspěvek na bydlení ve výši: 8 284 Kč – 5 100 Kč = 3 184 Kč.

Dávky státní sociální podpory, tedy i dávka na bydlení, se vyplácejí měsíčně pozadu. Nárok na příspěvek na bydlení vznikne v lednu 2013 a zvýšená nebo nově přiznaná dávku proto úřad pošle rodinám nejdříve v únoru. Lidé mohou podat žádost na pobočce Úřadu práce ČR podle místa trvalého bydliště. Dávku je možné pobírat 84 měsíců.
Normativní náklady vyčíslují průměrné výdaje na nájem, služby a energie pro domácnost. Liší se podle počtu obyvatel města a počtu osob, které v bytě žijí. Mění se v souvislosti s vývojem ekonomiky a každá změna vychází z údajů Českého statistického úřadu, Ministerstva práce a sociálních věcí a Ministerstva pro místní rozvoj.

Více o příspěvku na adrese: http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/prisp_na_bydleni.

Štěpánka Filipová

tisková mluvčí



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz