» Sociální revue

PROHLÁŠENÍ OPATROVNÍKA BARBORY ŠKRLOVÉ

Člověk, kterého zná veřejnost pod dřívějším jménem Barbora Škrlová a kterého bylo potřeba s ohledem na velmi vážný zdravotní stav léčit, se setkával na straně řady nejrůznějších zařízení i institucí s naprosto nepochopitelnými a většinou naprosto necitlivými reakcemi velkého počtu osob, ale i se snahou ji ještě více poškodit.


To se stalo důvodem pro změnu jejího jména již krátce po podmíněném propuštění z výkonu trestu odnětí svobody v roce 2012.

Ještě v témže roce pak byla právě s ohledem na svůj zdravotní stav dřívější Barbora Škrlová zbavena v plném rozsahu způsobilosti k právním úkonům. (Následně byla ve stejném rozsahu omezena ve své způsobilosti k právním úkonům v souvislosti s novým občanským zákoníkem i letos.) Od roku 2012 je rovněž uznána plně invalidní - invalidita třetího stupně.

Uvedené skutečnosti jsou tedy zcela dostatečné pro to, aby bylo každému zřejmé, že se v případě dříve Barbory Škrlové jedná o člověka těžce nemocného. Její zdravotní stav je více jak pět let monitorován řadou odborníků - lékařů nejrůznějších odborností a psychologů. Z obrovského množství objektivních zjištění popsaných v lékařských zprávách i ze znaleckých posudků včetně zahraničního znaleckého posudku ústavního, je naprosto zřejmé, že nemocná byla již dávno před Kuřimskou kauzou a že její pobyt ve vazbě a ve vězení její zdraví poškodil ještě více. (Důvodem mlčení jejího opatrovníka v této věci po celou řadu let bylo vedeno snahou zejména o objektivní zjištění a zmapování jejího zdravotního stavu. K tomu je však třeba zabránit další medializaci, která jak je patrno i dnes, jakoby nebrala konce. Právě medializace ale narušuje klid, který Barbora Škrlová ke svému životu potřebovala a potřebuje.)

Proto jako právní zástupce jejího opatrovníka, resp. její osoby, žádám, aby o ní na základě shora uvedených důvodů a platnou legislativu ČR i evropskou, nebyly zveřejňovány žádné informace ani fotografie.

Dále vyzývám, aby byly její veškeré fotografie z internetových portálů novin staženy, popř. upraveny tak, aby na nich nebyla vyobrazována.

Necitlivý přístup médií k těžce nemocnému člověku již sehrál dostatečnou roli a jsme názoru, že v něm není právě z výše uvedených důvodů možné pokračovat. Není možné, aby o ní nadále vycházely v tisku zprávy, ve kterých se objevují polopravdy, lži a spekulace z rádoby objektivních zdrojů a tyto byly šířeny, neboť se jedná o trestný čin.

Pokládáme taktéž za trestné šíření televizních šotů, ve kterých se objevují její záběry, byť se jedná o filmové materiály z minulosti..

JUDr. Richard Novák

právní zástupce opatrovnice



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz