» Sociální revue

V RÁMCI PROJEKTU ZPÍVÁME PRO UNICEF SE VE STŘEDU 20. BŘEZNA USKUTEČNÍ 64 KONCERTŮ PO CELÉ ČR NA PODPORU NEJMENŠÍCH DĚTÍ

Zpíváme pro UNICEF je celorepubliková charitativní akce pěveckých sborů na pomoc dětem. Ve středu 20. března uspořádají pěvecké sbory v České republice benefiční koncerty, jejichž výtěžek podpoří poslání Dětského fondu OSN - UNICEF.


„Žijeme v klidné a bezpečné zemi, díky čemuž máme čas i na takový luxus jako jsou naše koníčky - například sborový zpěv. V České republice mají pěvecké sbory velkou tradici a bohatou členskou základnu. Hodně z nás ve sboru prakticky vyrostlo, a i díky tomu bylo naše dětství krásné. V jiných částech světa ale spousta dětí takové štěstí nemá. Vyrůstají v chudobě, v nebezpečném prostředí a často jim chybí i základní věci, které my považujeme za samozřejmost (např. pitná voda, lékařská péče, vzdělání). Některé bohužel i předčasně umírají,“ říká zakladatelka projektu a dobrovolnice UNICEF Petra Hejlová. „Proto mě napadlo oslovit pěvecké sbory, abychom uspořádali koncerty, jejichž výtěžek pošleme na jeden z programů UNICEF, který těmto dětem pomáhá. Třeba tak jejich dětství alespoň trošku přiblížíme tomu, co jsme i díky sborům měli my.“

Do projektu se zapojilo úctyhodných 182 pěveckých sborů, které vystoupí na 64 koncertech po celé České republice. Koncerty se uskuteční většinou v místech působení sborů. Vstupné na každý z těchto koncertů je 50 korun, dobrovolně je však možné přispět i vyšší částkou.

„Padesát korun není moc, ale i za tak málo lze pořídit léky, očkování, výživové doplňky a jiné nezbytné věci pro děti, kterým to všechno akutně schází. Pro nás malé peníze tak mohou zachránit život,“ říká Petra Hejlová. Výtěžek z koncertů podpoří program UNICEF Dobrý start do života, jehož cílem je zabránit zbytečným úmrtím nejmenších dětí a zajistit jim tak bezpečný vstup do života.

Na celém světě zemře každý den 7 000 novorozenců. Mnoho jich umírá v prvním měsíci života, 2 739 miminek se po narození nedožije ani druhého dne. Až 46 % úmrtí nastává přímo při porodu nebo bezprostředně po něm. Na vině jsou komplikace spojené s omezeným přístupem k lékařské péči, nedostatek vyškolených zdravotníků nebo nemoci, kterým lze snadno předcházet. Problémem jsou také špatné hygienické podmínky a nedostatek potřebného vybavení (zdroj nezávadné pitné vody, mýdlo, deka nebo alespoň kus čisté látky na zabalení miminka).

Zpíváme pro UNICEF je jedinečný projekt, který má celorepublikový význam. Poprvé v 28leté historii českého UNICEF se v jediný den koná tak rozsáhlá akce po celé České republice. Záštitu nad projektem převzal Dětský pěvecký sbor Zvonky Mnichovo Hradiště. Děkujeme všem zúčastněným sborům za tuto výjimečnou podporu. Každý z nás může měnit svět k lepšímu. Společně můžeme dokázat velké věci. Zpíváme pro UNICEF je toho krásným a živoucí důkazem.  

Více informací o projektu a mapu všech koncertů najdete na webových stránkách: www.zpivameprounicef.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz