» Sociální revue

S 1. ledem přichází eNeschopenka!

S 1. ledem přichází eNeschopenka!

Účinnost novely zákona o nemocenském pojištění byla schválena a vyhlášena ve sbírce zákonů a bude účinná od 1. ledna 2020 s výjimkou některých ustanovení. Praktičtí lékaři si nejsou jistí, zda je systém eNeschopenka dostatečně připraven na ostré spuštění. Obávají se, že nepřinese zjednodušení, ale jen více práce. Elektronické zpracování podle ČSSZ má však přinést zjednodušení v předávání informací mezi nemocnými, tedy pojištěnci v dočasné pracovní neschopnosti, lékaři a zaměstnavateli. 


Ukáže tedy až čas, co čeká všechny zúčastněné po zavedení diskutovaných změn. Jednou ze změn, kterou tato novela přináší, je zavedení tzv. eNeschopenky, což je povinný elektronický postup při informování o dočasné pracovní neschopnosti a karanténě.

Zjednodušený výčet vybraných změn zákona o nemocenském pojištění v souvislosti eNeschopenkou:

  • hlášení pracovní neschopnosti zahájené po 1. lednu 2020 již bude probíhat elektronickou formou;
  • informaci o vzniku pracovní neschopnosti bude zaměstnavatel dostávat, resp. ověřovat elektronicky přímo od ČSSZ;
  • zaměstnanec je nadále povinen neprodleně informovat zaměstnavatele o své dočasné pracovní neschopnosti (např. telefonicky, e-mailem);
  • v případě neschopnosti zahájené před 31. prosincem 2019 (včetně) se bude postupovat podle dosavadní právní úpravy, tj. včetně papírového formuláře s tím, že pracovní neschopnost zahájená tímto režimem bude v tomto režimu také ukončena.

Zdroj: ŘANDA HAVEL LEGAL advokátní kancelář s.r.o.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz