» Profesionálové

ASOCIACE A.ZET KDYSI INICIOVALA VZNIK VELETRHU, KTERÝ DNES PATŘÍ K NEJVÝZNAMNĚJŠÍM V EVROPĚ

ASOCIACE A.ZET KDYSI INICIOVALA VZNIK VELETRHU, KTERÝ DNES PATŘÍ K NEJVÝZNAMNĚJŠÍM V EVROPĚ

Ten, kdo patří k předním znalcům zemědělské a lesnické techniky v České republice, je rozhodně Ing. Dušan Benža, CSc., ředitel sekretariátu Asociace zemědělské a lesnické techniky.

Položili jsme mu několik otázek na více než aktuální téma.


Jak myslíte, že je důležitý veletrh TECHAGRO pro výrobce a prodejce zemědělské a lesnické techniky?

Pro naše výrobce je domácí veletrh TECHAGRO výkladní skříní, kde tradičně představují novinky svého programu, a zúčastní se jí prakticky všechny členské firmy Asociace zemědělské a lesnické techniky.

Asociace A.ZeT byla v roce 1994 iniciátorem jeho vzniku, celou dobu je jedním ze spolupořadatelů veletrhu, podílí se na formování koncepce veletrhu i doprovodného programu, naše firmy tradičně obsazují významnou část výstavních ploch. V posledních letech je TECHAGRO nejúspěšnějším projektem ze všech veletrhů, pořádaných v České republice vůbec, poslední ročník opět překonával všechny rekordy: výstavní plocha 78 000 metrů čtverečních, 110 000 návštěvníků, téměř 800 vystavovatelů ze 40 zemí. Očekáváme, že letošní čísla ta poslední ještě překonají.

Je podle vás srovnatelný s ostatními evropskými veletrhy?

Komplex mezinárodních veletrhů TECHAGRO / SILVA REGINA / BIOMASS v Brně, snese nejpřísnější srovnávací kritéria se špičkovými evropskými veletrhy. Největšími a nejdůležitějšími veletrhy v našem oboru jsou AGRITECHNICA Hannover a SIMA Paříž; obě se konají vždy v lichých letech. Veletrh Techagro, jehož letošní ročník je od roku 1994 pořádán už po patnácté, si vypracoval vynikající mezinárodní renomé a zařadil se v evropském kontextu hned za obě uvedené nejvýznamnější akce v oboru; v sudých letech je tedy tou nejvýznamnější akcí právě veletrh Techagro v Brně.

Jak byste v krátkosti představil A.ZeT?

Asociace zemědělské a lesnické techniky ZeT je zájmovým sdružením výrobců těchto strojů. Asociace má 41 členských firem, mezi její členy patří všichni významní výrobci, dále obě zemědělské univerzity (Česká zemědělská univerzita v Praze a Mendelova univerzita v Brně a Výzkumný ústav zemědělské techniky v Praze.

Hlavní činností Asociace je poskytování informačního servisu členským podnikům, dále zprostředkování podnikatelských kontaktů, vyhledávání a navazování  spolupráce mezi českými podniky na straně jedné a zahraničními firmami na straně druhé za účelem sjednání výrobních nebo obchodních kooperací, spolupráce při organizaci vzdělávacích akcí pro členy (semináře, dny nové techniky, výukové  programy), organizace účasti na výstavách a veletrzích, spolupráce s ostatními zájmovými a výrobkovými svazy a zastupování zájmů členských podniků vůči zahraničním institucím a podnikatelským subjektům.

Děkuji za rozhovor.

-LZ-



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz