» Tiskové zprávy

EKOFARMA JAVORNÍK

EKOFARMA JAVORNÍK

Ekofarma Javorník ekologicky hospodaří od roku 1998, a to v oblasti rostlinné i živočišné produkce. Hospodaří na výměře 1753,05 ha, z toho 38,32 ha je v současné době v přechodném období. 414,08 ha tvoří orná půda, 1292,61ha trvalé travní porosty využívané k chovu skotu, dále pak 34,22 ha ovocných sadů a 12,14 ha jiných trvalých kultur.


Celková obhospodařovaná výměra zemědělské půdy  je využívána  především pro pěstování obilnin, pícnin, kmínu a dalších kulturních plodin, které jsou dále zpracovávány na bioprodukty. Ostatní půda je používána jako pastviny pro ekologický chov skotu, produkci sena a výrobu krmných směsí. Výroba bioproduktů byla zahájena 17. 7. 2015.

Oblast:

Štítná nad Vláří - Popov leží na břehu řeky Vláry ve výšce 318 m n. m. východním směrem od města Slavičín a jihozápadním směrem od Valašských Klobouků, v chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty a nedaleko hranice se Slovenskem. V okolí obce se zvedají kopce až okolo 800 m n. m. (Javorník, jehož jméno farma nese - 781 m n.m). Farma zemědělsky využívá i pozemky na Pláňavě (630 m n. m.)

Historie farmy

Společnost JAVORNÍK – CZ s.r.o. zahájila svou činnost v roce 1996, kdy vznikla  transformací bývalého zemědělského družstva. Zabývá se především zemědělskou prvovýrobou, postupně však získává na důležitosti finalizace produkce. Na farmě funguje mlékárna, pekárna a pěstitelská pálenice. Neméně důležité jsou mimozemědělské činnosti, zejm. dřevovýroba a výroba sirných knotů a svící i agroturistika.  Farma hospodaří v katastrálních územích:  Štítná nad Vláří, Popov, Brumov, Návojná.

Počet zaměstnanců: 300 (včetně dceřiných společností)

Ocenění

V letech 2011 a 2014 farma získala nejvyšší ocenění v soutěži "Zemědělec roku" ve Zlínském kraji. Řadu ocenění v soutěži „Perla Zlínska“ pravidelně získávají výrobky naší a úspěšná byla i premiérová účast v soutěži „Česká biopotravina 2015“.

V roce 2016 získala farma titul Nejlepší sedlák PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Ekologický chov

V rámci ekologického zemědělství se zaměřujeme na chov dojnic, chov skotu bez tržní produkce mléka, výkrm býků a chov včel.

Plemena
Biomléko produkuje stádo 200 ks dojnic plemene České strakaté.

Základní stádo 240 ks krav bez tržní produkce mléka (KBTPM) plemene Masný simentál a jeho kříženců zajišťuje dostatečné množství zástavového materiálu jak pro svoji potřebu, tak na prodej.

Mimo systém ekologického zemědělství chová farma také vepře- plemeno České bílé ušlechtilé, které se chová ve stálých skupinách v čistých a suchých kotcích s dostatkem volného prostoru a pravidelným přistýláním slámy. Výkrm je zajišťován s maximálním využitím vlastních krmiv a zvířatům nejsou podávána žádná antibiotika.

Chov včel - pro opylení ovocných sadů.
Rostlinná produkce

Celková obhospodařovaná výměra zemědělské půdy 1750 ha je využívána především pro ekologický chov skotu, produkci sena a výrobu krmných směsí pro vlastní chov.

Orná půda se využívá k pěstování obilnin a dalších kulturních plodin pro vlastní potřebu i jako tržní plodiny, které jsou dále zpracovávány na bioprodukty. Farma patří mezi významné producenty pšenice špaldy.
Ovocnářství

V CHKO Bílé Karpaty hospodaří ekofarma Javorník rovněž v sadech, pěstuje především slivoně, jabloně a okrajově hrušně.

Založení a rozšíření sadů na plochách ekofarmy začalo v letech 2004 v rámci zkulturnění a obnovení původního vzhledu krajiny v oblasti CHKO Bílé Karpaty. Nově byl založen ovocný sad také v lokalitě Brumov-Bylnice o rozloze 25 ha.

Největší podíl má rezistentní švestkové ovoce (cca 90%), zbytek je doplněn jabloněmi a hrušněmi - jádrovým ovocem. Také na těchto plochách se hospodaří v systému ekologického zemědělství, stromy tedy nejsou nijak chemicky ošetřovány.

Výroba biopotravin

Maso z místního chovu

V systému ekologického zemědělství je chováno hovězí masné plemeno SIMENTAL. Pastevní odchov se zastoupením trav, jetelů a lučních bylin představuje ideální zdroj výživy. Přirozený způsob chovu tohoto plemena na zdejších pastvinách je zárukou zdravého vývoje zvířete. Z takto chovaného skotu získáme křehké, šťavnaté maso bez cizorodých látek vyznačující se svou charakteristickou barvou, vůní a je předpokladem vynikajícího gastronomického zážitku.

Zvířata z chovů jsou dodávána mnoha zpracovatelským firmám. Hovězí maso a další výrobky lze nakoupit např. ve vyhlášeném Řeznictví U Kusáků v Ostrožské Nové Vsi.

Do budoucna plánuje farma vybudovat vlastní bourárnu masa, kde bude kusy hovězího dobytka a prasat z vlastního chovu zpracovávat i pro maloodběratele. V současné době nabízí možnost objednání a nákupu hovězího a vepřového masa formou balíčků s možností přímého závozu zákazníkům nebo distribuci prostřednictvím odběrných míst. Nabídka hovězího masa: směsné balíčky 10 - 12 kg (přední bez kosti, s kostí, polévkové, zadní)  Cena za 1kg včetně dopravy činí 155,- Kč.

Mléko a mléčné výrobky

Faremní mlékárna vyrábí kvalitní výrobky z čerstvě nadojeného mléka. Zaměřuje se na výrobu čerstvých sýrů, tvarohu, jogurtů, jogurtových a kysaných nápojů, především v BIO kvalitě. Mléko zpracovává pouze šetrnou pasterizací bez používání homogenizace, mléko ve výrobcích si tak zachovává původní vlastnosti a biologickou hodnotu. Výrobky neobsahují žádné přidané konzervační látky mimo kuchyňské soli, která sýrům dodává chuť. Proto jsou doporučovány i pro zdravou výživu. V současné době je společnost Javorník CZ,s.r.o. jediným výrobcem Hermelínu v BIO kvalitě v ČR.

Pečivo

Ekofarma Javorník od roku 1991 vyrábí široký sortiment pekařských výrobků. Jelikož je také významným producentem pšenice špaldy, zaměřuje se v poslední době i na výrobu špaldového pečiva, se kterým získala řadu ocenění.  Pečivo zákazníci zakoupí ve Farmářské prodejně ve Štítné nad Vláří a v dalších prodejnách potravin a zdravé výživy nejen v regionu. 

Ovoce

Švestky se zatím nabízí místním občanům formou prodeje švestek na kvas, přičemž jsou následně zhodnoceny v pěstitelské pálenici. Část produkce je dodávaána na farmu Juré v Lůžkovicích pro výrobu povidel a sušení.

Jablka jsou zpracovávána na vlastní mošt, a to v rámci spolupráce s moštárnou v Hostětíně.

Do budoucna je plánováno rozšíření sortimentu našich produktů vlastním zpracováním sušených švestek a vařených povidel a výhledově chce farma nabídnout sušené ovoce i z vlastní sušárny.

Farmářská prodejna

Provoz byl zahájen ve čtvrtek 23. 7. 2015, prodejna byla otevřena přímo v areálu firmy. Prodejna nabízí mléčné výrobky z bio-mléka a pečivo. V úterý a v pátek ráno se v prodejně vydává i čerstvé nepasterizované mléko, které si zákazník může telefonicky objednat den dopředu.

Pěstitelská pálenice

Společnost JAVORNÍK-CZ a.s. rozšířila svoje služby pro pěstitele ovoce od sezony 2014. Nabízí zpracování ovocných kvasů na kvalitní destilát v novém provozu pěstitelské pálenice, kde je instalována zcela nová destilační aparatura. Ta slouží k výrobě destilátů z různých druhů zkvašeného ovoce. Je navržena v nové koncepci monoblokového systému, tj. destilace i rektifikace se provádí v jediném kotli s nástavbou. Nástavba sestává z rektifikačního dílu se zesilovacími patry, deflegmátoru a dílu s měděnou vestavbou. Na této pálenici se získává velmi kvalitní destilát o průměrné lihovitosti 60 – 70 % obj. a. a. Kvalitu destilátu lze ovlivnit vyřazováním jednotlivých pater v rektifikačním dílu z činnosti a dále využitím funkce deflegmátoru, tímto způsobem je možno řídit stupňovitost destilátu i další charakteristické chuťové a aromatické vlastnosti.

Pálenice má moderní design, provedení je celo-nerezové, spodní varná část kotle a vnitřní části deflegmátoru a vestavby jsou měděné. Doprava kvasů z přivezených nádob do destilačního kotle je řešena vakuovým čerpáním - vývěvou, přes předlohovou nádrž umístěnou nad kotlem. Tato předloha je vybavena topným hadem k předehřívání kvasů teplou vodou z chladiče. Vybavení pálenice je nejvyšší kvality a odpovídá standardům EU, technologie byla dodána renomovaným výrobcem lihovarnických zařízení.

Nezemědělské činnosti

Agroturistika

Penzion Javorník se nachází přímo v areálu naší firmy. V roce 2011 byl nově zrekonstruován. Celková kapacita je 37 lůžek. Nabízí pobyty se snídaní s možností využití masáží nebo relaxace ve vyhřátě perličkové lázni či sauně. K dispozici je posilovna, ping pong, tenisové kurty, které jsou v zimě kryté nafukovací halou.

Chata Gizela je situována za vesnicí, má k dispozici 8 lůžek (2 čtyřlůžkové pokoje). Ubytování plně vybaveno pro všechny potřeby, vlastní kuchyně s příslušenstvím.

Relax centrum nabízí nejrůznější procedury - hydromasáže, humátoéá, solfatanové koupele a koupele se solí z mrtvého moře, fototerapii pomocí biolampy, masáže, přístrojová lymfodrenáže.

Dřevovýroba

Dceřiná společnost JAVORNÍK-CZ-PLUS s. r. o. od svého vzniku se zabývá řezáním kulatiny na vazby a využitím zbylého řeziva na výrobu dřevěných výrobků jako jsou přepravní obaly, palety, proložky, ale také drobné výrobky, regálové sestavy, stolce a police. Mimo tento sortiment vyrábí i eurookna. Společnost také nabízí sušení a impregnaci řeziva. V roce 2012 zakoupila společnost novou pilu.

Výroba sirných knotů a svící k dezinfekci skladových prostorů pro potravinářské účely – sklepy na víno,  lisovny, sklady na brambory, sklady na ovoce, dále slouží k síření sudů a vína, dezinfekci včelích plástů (vhodné pro zahrádkáře a včelaře).

Kovovýroba – výroba jádrovacích a břitových korunek, trojspojníků a obchod se stavebními míchačkami

Čerpací stanice v areálu firmy nabízí benzin Natural 95 a naftu.

Společnost Vodohospodářské stavby Javorník-CZ s.r.o., Veselí nad Moravou, (dceřiná společnost) vznikla v roce 2000. Tato společnost vznikla po rozpadu a zrušení divize vodohospodářských staveb Veselí nad Moravou při Pozemních stavbách Zlín, a.s., jenž prováděly vodohospodářské stavby a inženýrské stavby nejen v regionech Zlín, Uherské Hradiště a Veselí nad Moravou, ale i po celé republice.. Společnost Vodohospodářské stavby Javorník-CZ s.r.o. se v současné době velmi rychle rozvíjí a zaplňuje místo na trhu, a to jak při výstavbě vodovodů, kanalizací, čistíren odpadních vod a jiných vodohospodářských staveb, tak i v oblasti komunikací, vodních toků a podobně. Mimo tyto činnosti se společnost zabývá též stavební mechanizací a stavební dopravou. 

Obě dceřiné společnosti zabývající se nezemědělskou činností přispívají ve formě nájmu k chodu a rozvoji ekofarmy a zároveň poskytují mimo hlavní zemědělskou sezonu pracovní příležitosti zaměstnancům.

 

Provozovatel: Javorník CZ, s.r.o

Lokalita

Obec: Štítná nad Vláří

Adresa:  Štítná nad Vláří, č.p. 414

Okres: Zlín

Kraj: Zlínský

CHKO Bílé Karpaty

Rok vstupu do EZ: 1998

Kontrolní organizace: KEZ, o.p.s.

Kontaktní údaje

Kontaktní osoba/jednatel: ing. Josef Tománek

Telefon: 577 002 312

e-mail:  javor@javor-st.cz

 

Web: www.ekoframajavornik.cz

GPS sídla: 49.0670603N, 17.9815939E

 



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz