» Tiskové zprávy

LUCERNA ZAŽIJE TŘI VÝJIMEČNÉ FILMOVÉ VEČERY

LUCERNA ZAŽIJE TŘI VÝJIMEČNÉ FILMOVÉ VEČERY

Der Kinograf se koná u příležitosti 130. výročí narození filmového producenta a automobilového závodníka Alexandera „Saši“ hraběte Kolowrat-Krakowského rodina Kolowrat-Krakowských. Jde o promítání tří nejslavnějších němých filmů z produkce Kolowratovy produkční a distribuční společnosti Sascha-Film z let 1922 až 1927. Filmy budou promítány za živého doprovodu významných hudebníků, kteří si připravili své vlastní původní kompozice. 


  • 12. 9. v 19.30  Královna otroků / Die Sklavenkönigin (1924)
  • 21. 9. v 19.30  Café Elektric (1927)
  • 29. 9. v 19.30 Sodoma a Gomora / Sodom und Gomorrha (1922)

Autoři živého doprovodu:

Vojtěch Procházka z Vertiga

Beata Hlavenková

Martin Tvrdý a Václav Havelka (Tvrdý/Havelka)

SASCHA KOLOWRAT: Der Kinograf Lucerna zažije tři výjimečné filmové večery 12., 21. a 29. září budou v pražském kině Lucerna exkluzivně promítnuty tři zrestaurované němé filmy producenta Saschy Kolowrata s jedinečným hudebním doprovodem. Der Kinograf se koná u příležitosti jeho 130. narozenin.

Kdo je Sascha Kolowrat?

Před první světovou válkou byl nejslavnějším českým automobilovým závodníkem, reprezentoval firmu Laurin & Klement, jejímž byl rovněž akcionářem a členem správní rady. V roce 1909 se „osudově“ v Paříži setkal s průkopníkem kinematografie Charlesem Pathém a začal sám experimentovat s filmem. Na zámku ve Velkých Dvorcích vybudoval filmovou laboratoř a založil produkční firmu Sascha-Film, jejíž sídlo později přestěhoval do Vídně. Stal se tak zakladatelem rakouské kinematografie a jedním z nejvýznamnějších evropských filmových producentů své doby.

12. 9. - 19.30 h
Královna otroků / Die Sklavenkönigin (Moon of Israel) (AT/GB 1924, 103 min.)
Němý film s anglickými mezititulky a českými titulky
Hudební doprovod: Vojtěch Procházka (Vertigo)

Jeden z nejdražších filmů v dějinách rakouské kinematografie. Výpravný historický epos líčí útěk Židů z Egypta do země zaslíbené, lásku faraónova syna k židovské dívce a potíže s tím spojené. Americká kritika v případě tohoto filmu uznala jeho technickou i uměleckou nadřazenost nad tehdejší americkou produkcí. Scéna rozdělení Rudého moře byla vyzdvihována jako nejdokonalejší trikový záběr své doby. Po zhlédnutí tohoto filmu nabídl Jack Warner režiséru Michaelu Curtizovi angažmá.

21. 9. - 19.30 h
Café Elektric (AT 1927, 90 min.)

Němý film s německými mezititulky a českými titulky

Hudební doprovod: Beata Hlavenková

Café Elektric je místo, kam chodí všichni. Tady se slaví, pláče, zamilovává a opouští, tady jazzová kapela hraje black bottom. Vzduch je plný kolínské, parfémů, potu, snů a kouře z doutníků i levných cigaret. Možná se skutečný život dá žít i mimo zdi Café Elektric, možná ne. Café Elektric je poslední film Saši Kolowrata a první velká role Marlene Dietrich. Německá cenzura nařídila vystříhat některé scény, neboť: „Diváci mužského i ženského pohlaví mohou skrze tuto podívanou snadno nabýt pocitu, že nemravné jednání přináší okamžité materiální a sexuální výhody.“ 

29. 9. - 19.30 h 

Sodoma a Gomora / Sodom und Gomorrha (AT 1922, 90 min.)

Němý film s německými mezititulky a českými titulky

Hudební doprovod: Tvrdý / Havelka 

Mladá hlavní hrdinka roztáčí milostný pětiúhelník zahrnující ji, zhýralého finančního magnáta, jeho syna, kněze vychovatele a zamilovaného mladého umělce. Tři dějové roviny - sny mladé ženy, velkolepé historické sekvence a orgiastická přítomnost. Na výrobě filmu se podílelo až 14.000 pracovníků, podle zúčastněných bylo natáčení filmu „naprosté produkční šílenství“. Původní rozpočet Sascha Kolowrat s režisérem Curtizem překročili pětkrát.

Partnery této filmové události jsou Rakouské kulturní fórum v Praze a Kino Lucerna.

V rámci oslav výročí 130. let od narození hraběte Saši Kolowrata vyšla také unikátní a výpravná knížka o jeho životě se spoustou originálních dobových fotek a v krásné grafické úpravě Babety Ondrové s názvem Benzin & celuloid.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz