» Tiskové zprávy

PŘÍZNIVCI STARÝCH VÍN Z BORDEAUX NAVŠTÍVILI 4. ROČNÍK DEGUSTACE GRAND CRU CLASSÉ

PŘÍZNIVCI STARÝCH VÍN Z BORDEAUX NAVŠTÍVILI 4. ROČNÍK DEGUSTACE GRAND CRU CLASSÉ

Pražský střešní Salon Bellevue se hned ve dvou dnech stal cílem pro milovníky vín z oblasti Bordeaux, přesněji starých ročníků Grand Cru Classé. 6.–7. října pořádali spolumajitelé Zlatko Míčka a Diana Sixtová již tradiční program, který se řadí mezi množství vyhledávaných degustací, za nimiž stojí společnost se specializací na dovoz francouzských vín a investice do vína, Merlot d’Or.


„Tato degustace, která se pořádá pouze jednou ročně, je hlavně ojedinělou příležitostí ochutnat, jak se konkrétní vína této kategorie vyvíjí na lahvích, tedy jak stárnou a mění svůj lahvový charakter. Samozřejmě je prostor také si  doplnit jak znalosti, tak i svůj sklep o zajímavé kousky ze starších let, které mohu nejprve ochutnat a hlavně porovnat s jinými víny této nejvyšší kvalitativní kategorie,“ komentuje pořadatel a specialista na investiční vína, Zlatko Míčka, k jehož oblíbeným oblastem patří Saint Julien z levého břehu, a z toho pravého vína z Pomerol. Co se týká zhodnocení u konkrétních vín, tak jak dodává, jsou velmi rozličná: „V průměru se dá říci, že u ročníků jako 2002,2004,2006…atd., tedy u klasických ročníků, je zhodnocení kolem 6 % p. a. U velkých ročníků jako například 2005 nebo 2009 může zhodnocení stoupat až nad 10 % p. a., ale záleží na konkrétním vínu a tedy na kvalifikovaném výběru při nákupu. Ročníky 2002 a 2012 jsou právě charakterově velice podobné ročníky, jak se říká v Bordeaux klasické, a to je ta výjimečná možnost vidět a ochutnat, jak bude vypadat víno za 10 let!“

Degustaci navštívila také herečka Iva Janžurová, která je velkou obdivovatelkou právě starších vín z oblasti Bordeaux.. „Kdysi jsem se rozhodla, že z francouzských vín jsou mi vína z Bordeaux sympatická svojí charakteristickou silnější tříslovinou. Dovedla jsem je díky tomu rozpoznat. Později jsem zabrousila i do burgundských vín. Vyhledávám spíše vzácnější vína, a proto jsem s radostí navštívila tuto vybranou degustaci Bordeaux Millésimes 2002–2012,“ komentuje Iva Janžurová, která svůj zájem směřuje nejen ke kvalitním vínům, ale také ke gastronomii. Jak nám prozradila, například klasickou pochoutku většiny domácností, bramborový salát, s oblibou připravuje se speciální vařenou majonézou z bešamelu. Sama také obdivuje nápaditost jiných kuchařů, a tak při příležitosti návštěvy Galerie vín v pasáži Millenium ochutnala hned několik způsobů úpravy šneků, klasické pochoutky Francouzů.

Zájem o vína určená náročnějším spotřebitelům má rozhodně houslista Pavel Šporcl, který při návštěvách Francie rád příležitostně zavítá i do vinných sklípků místních vinařů. „Na cestování autem se mi osvědčilo Alsasko. Je zajímavé pozorovat, jak z jedné oblasti dokážou vinaři vyprodukovat vína, která co sklep, tak mají trochu jiný osobitý příběh. Podobně to zažívám na degustaci vín z Bordeaux, kde mám své favority na levém břehu,“ vypráví.  

„Nedávno jsem při jedné slavnostní příležitosti četl list, ve kterém jsem citoval Karla IV. z roku 1358, kdy císař doporučil všem Čechům, aby zakládali vinice, protože víno je tekuté slunce, je radostí života. A takhle jej také vnímám. Na degustací vín z oblasti Bordeaux jsem si oblíbil šarže z pravého břehu,“ hodnotí milovník především červených, plných vín, herec, moderátor a lektor etikety Jan Přeučil, který přišel se svou manželkou Evou Hruškovou, která je příležitostnou konzumentkou vín. „Já jsem našla své favority na levém břehu a baví mě v nich hledat nějaký příběh. Konzumace vína je pro mě slavnostní událost, dodává okamžikům života na svátečnosti,“ vypráví Eva Hrušková.

Foto: Merlot d´Or

Více: www.merlot.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz