» Tiskové zprávy

V ČR ROKY ŘÁDÍ FALEŠNÍ ZUBAŘI

Téměř každý desátý stomatolog u nás pochází ze zemí Sovětského svazu. Jejich kvalifikace je často pochybná, kontroly však váznou.


Dle informací České stomatologické komory (ČSK), v naší zemi v současné době působí kolem pěti set zubařů z ruskojazyčných zemí - to je zhruba 10 procent všech u nás praktikujících stomatologů! Kontrola jejich vzdělání však vázne. Možnost, že tak pacient usedne do křesla někomu, kdo zubařem podle našich pravidel není ani náhodou, tak výrazně stoupá. A nejde jen o okrajovou záležitost, což potvrdil i nový prezident ČSK (ujme se své funkce letos v září), Roman Šmucler. Začátek všeho byl prý před několika lety a jak už to bývá, skryt za dobrými úmysly.

"Naše vláda před lety uvolnila podmínky práce lékařů v ČR. Fakticky tak stačí mít diplom, který formálně splňuje kritéria, jeho pravost se neověřuje a dotyčný u nás může pracovat po složení testů, jejichž řešení koluje Prahou. Poté má skládat zkoušky, ale ty může opakovat donekonečna. Vláda si od toho tehdy slibovala v souladu se sliby dotyčných naplnění ordinací v zapadlém venkově. Jak však už víme, nakonec drtivá většina končí ve velkých městech, kde mohou zakládat velká pracoviště, typu různých klinik, v kterých není úplně jednoduché je kontrolovat. Mimo jiné proto, že vesměs nemají zájem pracovat za úhrady zdravotních pojišťoven," reagoval Šmucler na popsanou situaci. Jak dodal, od 1. července letošního roku se na tlak České stomatologické komory zákon zpřísnil, ovšem jak se to promítne do praxe, se ukáže až časem.

Nebude tu dál pokračovat šedá zóna podnikání ve stomatologii, která povede nejen k tomu, že v ní zmizí s velkou pravděpodobností nedaněné peníze, ale především k tomu, že část populace bude trpět kvůli nekvalitně a nekvalifikovaně provedeným stomatologickým úkonům?

Teoreticky je tak podle všeho i nadále možné, že pacienta ošetří za velké peníze někdo, kdo vůbec stomatologem není. "S falešnými lékaři jsme se už skutečně setkali. Anebo šlo o vystudované hygienisty, vystupující u nás jako lékaři-stomatologové," řekl pro W4T.CZ Šmucler. Dodal, že k tomu, aby k nám podvodníci nemířili, bude potřeba získat větší podporu od státu.

Detaily k tématu a problematice chybějícího předepsaného vzdělání stomatologů u nás čtěte na portálu W4T.CZ.

Kontakt:

Jan Moulis

Web4trader s.r.o.

Tel.: 773 290 797



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz