» Tiskové zprávy

VOLEBNÍ POTENCIÁL – ŘÍJEN 2017

VOLEBNÍ POTENCIÁL – ŘÍJEN 2017

Největší šance na volební úspěch má stále hnutí ANO, druhou nejsilnější stranou může být ČSSD, ale i SPD, ODS nebo KSČM, do Sněmovny se mohou dostat i Piráti nebo STAN, před branami Sněmovny pak naopak může zůstat TOP 09, ale i lidovci.


Z aktuálního průzkumu volebního potenciálu, který ukazuje procento rozhodnutých voličů a maximální hypotetický volební zisk v případě příklonu všech váhajících voličů k dané politické straně či hnutí tři neděle před konáním sněmovních voleb je zřejmé, že nic není jisté a trumf v rukou budou mít váhající voliči.

Přepokládat lze vítězství hnutí ANO, které má největší počet rozhodnutých voličů a rovněž i největší volební potenciál. Druhou nejsilnější stranou se však může stát jak ČSSD, tak i SPD, ODS nebo KSČM. Stejně tak mohou ve Sněmovně zasednout zástupci Pirátů, Starostů a nezávislých, SZ, ale i Realistů. Naopak se se Sněmovnou může rozloučit TOP 09, ale i KDU-ČSL.

Za rozluštěním volební tajenky stojí velký počet váhajících voličů, kteří mají zcela nově ve svém voličském portfoliu až šest stran, mezi nimiž se rozhodují. Tento nový volební fenomén má mnoho příčin, ale mezi ty nejzásadnější lze označit naprostou bezradnost významné části voličů, kteří se nedokážou jednoznačně ztotožnit s ideovými a programovými prioritami kandidujících stran a hnutí. Zjevným problémem domácí politické scény je i dlouhodobá absence politických osobností. Důsledkem voličského zoufalství je tak rozhodování se mezi mnoha stranami a jejich lídry, kdy se voliči snaží najít nejmenší zlo, ale i to jim zjevně činí velké problémy.

Je zřejmé, že protestní stranou, která vyvolává u voličů silné emoce je SPD a to kontinuálně ve všech krajích ČR, ale nově i Piráti, kteří nejvíce bodují v Praze, kde mohou překonat i TOP 09.

Dlouhodobé monitorované trendy v názorech voličů ukazují, že velké zklamání může nastat u ČSSD, kde klesá počet rozhodnutých voličů a řada dřívějších voličů sociální demokracie nejvíce zvažuje volbu SPD. Rovněž je zjevné, že se vrací dřívější voliči k ODS. Klesá i nadšení voličů z hnutí ANO. Do hry však vstupují i tradiční nevoliči a prvovoliči.

Výsledky letošních sněmovních voleb tak budou mít opět v rukou váhající volič, kteří se rozhodnou na poslední chvíli a mohou zásadně zamíchat konečným volebním uspořádáním.

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální volební potenciál politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily u hodnoty rozhodnutých voličů jednoprocentní hranici. Volební potenciál nelze zaměňovat s volebním modelem.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 28.9. - 4.10. 2017 na vybrané skupině 2.106 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 21.751 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum aktuálního volebního potenciálu vychází pouze z hlasů 61,8% respondentů, kteří jsou rozhodnuti, či zvažují svoji volební účast. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

Více na http://www.sanep.cz.

SANEP je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (Alliance of International Market Research Institutes).



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz