» Tiskové zprávy

VELETRH MBK BRNO – ZNÁME NEJŠIKOVNĚJŠÍ JUNIORSKOU PEKAŘKU

VELETRH MBK BRNO – ZNÁME NEJŠIKOVNĚJŠÍ JUNIORSKOU PEKAŘKU

Svaz pekařů a cukrářů v ČR uspořádal v rámci Mezinárodního veletrhu mlynářství, pekařství a cukrářství MBK/SALIMA Brno již 22. ročník národní soutěže o titul „PEKAŘ ROKU 2018 - kategorie junior“ a dovednostní soutěž „ATRAKTIVNÍ VÝROBEK ROKU 2018“. Soutěž podpořil obchodní řetězec Albert, který se dlouhodobě podílí na rozvoji pekařského řemesla a učňovského školství.

Ve finále soutěže se o prestižní ocenění utkalo 15 mladých pekařských talentů z celé ČR. Soutěžící museli pod dohledem odborné poroty prokázat dovednosti při výrobě chleba, běžného a vícezrnného pečiva, vánoček a chodských koláčů. Absolutním vítězem s titulem Pekař roku 2018 se stala Klára Kalvodová studentka SŠ Brno, Charbulova.


Odborná porota u soutěžících hodnotila především zručnost, dodržování technologického postupu, ale také nápaditost a originalitu. V soutěži Atraktivní výrobek roku předvedli kreativní cukrářky a zruční mladí pekaři mistrovské exponáty, které obdivovaly tisícovky návštěvníků veletrhu.

Dovednostní pekařské soutěže mají dlouhou tradici a pozitivní motivaci pro mladé soutěžící. Zdravá rivalita přispívá ke zvyšování řemeslné zručnosti, správných výrobních návyků a k růstu kvalifikace. Účastníci získávají velmi cenné zkušenosti pro svoji budoucí praxi a zároveň si upevňují hrdost k pekařskému řemeslu.

„Výchova mladé generace pekařů je v souladu s trendem rostoucí poptávky po kvalitních českých potravinách. Aby mohli pekaři spotřebitelům nabízet kvalitní čerstvý chléb a pečivo, musí mít dostatek kvalifikovaných a řádně odměňovaných zaměstnanců,“ uvádí výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal a dodává: „Pekařem se dnes v České republice učí zhruba sedm set učňů, kteří mají před sebou jistotu stabilního zaměstnání. Výroba v pekárnách 21. století probíhá na moderním zařízení s minimem ruční práce. Uplatnění zde najdou jak technicky zaměření chlapci, tak manuálně zručná děvčata s citem pro kreativní řemeslnou práci. Poptávka zaměstnavatelů po mladých adeptech pekařského řemesla je značná, mají tak před sebou velmi dobrou perspektivu.“

Generálním partnerem akce byl obchodní řetězec Albert. „V obchodech Albert nabízíme  zákazníkům širokou nabídku pečiva se zaměřením na regionální výrobky, které nám dodávají desítky lokálních pekáren. Zároveň ve velkých obchodech máme také vlastní pekařskou výrobu a zaměstnáváme pekaře. Proto je pro nás výchova mladé generace pekařů velmi důležitá. Děkujeme Svazu pekařů za propagaci oboru a jsme rádi, že můžeme být partnerem soutěže Pekař roku – junior, která přispívá k tomu, aby pekařský obor měl do budoucna dostatek kvalifikovaných lidí,“ říká personální ředitel obchodů Albert Ctirad Nedbálek. Podporu společnosti, která po celé České republice provozuje více než 300 obchodů, oceňuje i Jaromír Dřízal: „Albert nabízí zákazníkům v široké a dostupné síti čerstvé české pečivo. Díky podpoře rozvoje pekařského řemesla a učňovského školství se zasazuje o to, aby tradice výroby pokračovala i v dalších generacích,“uzavírá.

Pekařské centrum navštívila 27. 2. vládní delegace se zástupci ministerstev zemědělství ČR, SR a Rumunska. K atraktivitě soutěží přispěl pokus o „překonání rekordu v pletení pletýnek“ na čas, který přijela zaregistrovat agentura Dobrý den z Pelhřimova. O překonání rekordu se pokoušelo 6 mladých pekařů a pekařek. Nejrychlejší Aleš Hrabovský ze školy Střední školy prof. Zdeňka Matějčka, Ostrava – Poruba dosáhl času 3:56 min.

Čtvrtek a pátek sloužilo pekařské centrum žákům základních škol z Brna. Pod dohledem zkušených mistrů si zde žáci vyzkoušeli „voňavé pečení“ a taje pekařského řemesla.

Zdroj: Veletrh MBK 



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz