» Tiskové zprávy

NENECHTE JE BEZ POVŠIMNUTÍ – ZNÁMKY KVALITY POTRAVIN

Často slýcháme diskuse na téma, zda si může běžný spotřebitel dovolit nakupovat kvalitní potraviny, zda mu stojí za to preferovat tuzemské výrobky, zda má vyhledávat výrobky s označením kvality a jestli se těmto označením dá věřit nebo je lepší se soustředit pouze na cenu?


Každý spotřebitel si přeje, aby potraviny, které nakupuje, byly vysoké kvality. Při výběru se řídíme vlastním rozumem, ale napomáhá nám nejen personál, ale také právě řada označení, kterých na našem trhu není tolik, ale garantují, že to, co kupujeme, splňuje určitá kvalitativní kritéria.

Při výběru dle typu označení doporučujeme zohlednit několik následujících kroků:

  • Kdo za značkou nebo certifikátem stojí – stát, státní instituce, profesní svazy nebo někdo jiný?
  • Jsou dostupné a jasné podmínky pro udělení, např. hodnotitelská komise?
  • Jsou nějakým způsobem kontrolovány?

Díky značkám kvality Klasa, Regionální potravina, Český výrobek podporován PK ČR, Vyrobeno podle České cechovní normy, CHZO, CHOP a ZTS, si můžeme být při nákupu jisti, že máme před sebou produkty vyrobené z vybraných surovin, podle schválené receptury a tradičním způsobem (přesné specifikace dle přiděleného označení). Například v České republice vlastní jedno ze tří evropských označení 34 výrobků a snahou je, aby do tohoto evropského rejstříku byly zapsány i další výrobky, které si jedno ze značení zaslouží. Zákazník může nakupovat kvalitní výrobky, aniž by jej to finančně ruinovalo, ale musí se trochu sám učit, co je co. Označení kvality produktů u nás není tolik, aby si je zákazník nezapamatoval.

Více informací na www.oznaceni.eu.

Zdroj: Alexandra Petráková



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz