» Tiskové zprávy

DOSÁHNE SKOKOVÝ POHÁR ČP NA 100 TISÍC PRO REGISTR DÁRCŮ DŘENĚ?

DOSÁHNE SKOKOVÝ POHÁR ČP NA 100 TISÍC PRO REGISTR DÁRCŮ DŘENĚ?

Skokový pohár České pojišťovny se blíží nejen ke svému sportovnímu vrcholu, ale také k vyvrcholení celoroční akce na podporu Nadace pro transplantace kostní dřeně a Českého národního registru dárců kostní dřeně. Podaří se překonat hranici 100 tisíc korun?


Na tuto otázku všichni dostanou odpověď v neděli odpoledne, kdy již bude jasné, kolik se celkově během závěrečného klání uskuteční startů. Z každé soutěžní jízdy totiž putuje na konto uvedených organizací 10 korun - o to již od prvního kola tohoto 12. ročníku Skokového poháru České pojišťovny.

Nadace pro transplantace kostní dřeně je organizací s celostátní působností, jejímž cílem je napomáhat veškerým aktivitám ke zlepšení osudu nemocných s nejtěžšími chorobami krve a zhoubnými nádory. Český národní registr dárců kostní dřeně je součástí celosvětové sítě dobrovolných dárců krvetvorných buněk a je akreditován Světovou asociací dárců dřeně. „S oběma organizacemi započal Skokový pohár České pojišťovny a marketingová agentura Via Solaris spolupráci již při loňském finále parkurové extraligy v Hořovicích. Tehdy se bezmála tři desítky jezdců i návštěvníků v čele s olympijským vítězem z Londýna v moderním pětiboji Davidem Svobodou nechalo zaregistrovat mezi potenciální dárce,“ vzpomíná ředitelka Via Solaris Pavla Kudláčková. Později se však organizační tým rozhodl kooperaci rozšířit na další hmatatelnou podporu. „Po vzoru Jezdecké společnosti Equitana Martinice pořádající první kolo našeho skokového seriálu jsme chtěli uvedenou nadaci podpořit i finančně, a tak jsme rozhodli společně s členy Asociace Český skokový pohár o pravidelném odvodu 10 korun z každého uhrazeného startovného v jednotlivých soutěžích uskutečněných během závodů Skokového poháru České pojišťovny. Postupně jsme se tak dostali na aktuální částku 74.540 korun českých,“ prozradila Pavla Kudláčková.

Zatím nejvíce peněz přibylo při Velké ceně Kolína pořádané v květnu na Ptýrově. Při čtvrtém mítinku se vybralo úctyhodných 11.310 Kč. Přes deset tisíc se vyhoupla částka při Velké ceně Brna pořádané v náhradním termínu a ve zcela novém areálu Equine Sport Centra v Olomouci Lazcích. Tehdy se odvedlo 10.150 Kč. Do částky 10 tisíc korun příspěvek dorovnali pořadatelé červnové Velké ceny Litomyšle a srpnové Velké ceny Ptýrova. Z větších částek ještě stojí za zmínku 9 tisíc korun od již zmiňované Jezdecké společnosti Equitana Martinice. Šest tisíc putovalo ze Strakonic, 5240 korun z Frenštátu pod Radhoštěm, rovných 5000 Kč z Ostravy Staré Bělé, 4100 Kč z Plzně a 3740 Kč z Opavy Kateřinek.

Otázkou tak zůstává, kolik se dá dohromady v Hořovicích na Berounsku. Určitě by to však měla být suma ze všech největší! Závody se totiž konají již od úterka a za první dva dny se uskutečnilo již 341 startů. Ve čtvrtek i v pátek by to mělo být přes dvě stovky a více jak sto jich bude v sobotu i v neděli. Nasčítat by se tak mohlo i více jak 1000 jízd, což by obnášelo 10.000 korun. Ale to není vše! „Do rozpisu závodů byla před nedávnem zařazena nově týmová soutěž KAP Jumping, v níž by mělo odstartovat 10 družstev. Startovné pro každý celek 3 až 4 jezdců a koní činí 2000 korun, přičemž 50 % z vybraných peněz půjde opět ve prospěch Nadace pro transplantaci kostní dřeně a Českého národního registru dárců kostní dřeně,“ prozradil jeden z organizátorů závodů Aleš Opatrný. To by znamenalo, že by se celková suma přiblížila k hodnotě kolem 95 tisíc Kč, což přímo vybízí k zaokrouhlení na magických 100 tisíc. Všichni tak budou napjatě očekávat, jaká částka se objeví na symbolickém šeku, který si krátce před začátkem nedělního velkého finále Skokového poháru České pojišťovny převezme od pořadatelů předsedkyně dozorčí rady Nadace pro transplantace kostní dřeně MUDr. Jana Navrátilová.

Co je však neméně důležité, v neděli od 13.30 hodin budou mít možnost jezdci i diváci zapsat se do Českého národního registru dárců kostní dřeně. Základními kritérii pro zápis nového dobrovolníka jsou: věk 18 až 35 let, dobrý zdravotní stav a ochota překonat určité nepohodlí a drobnou ztrátu času, které jsou spojeny s jednou či několika návštěvami zdravotnického zařízení, případně s odběrem krvetvorných buněk v zájmu záchrany života druhého člověka. Kdo by se chtěl pokusit někomu zapsat nesmazatelným písmem do života, určitě by si měl dopředu nastudovat důležité informace, které jsou v přehledné formě k dispozici na adrese: www.kostnidren.cz/registr/darci/brozury.php. Další podrobnosti najdete také na www.skokovypohar.cz.

Foto: Josef Malinovský, Skokový pohár podporuje Nadaci pro transplantace kostní dřeně, David Svoboda



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz