» Tiskové zprávy

PEČUJI A PRACUJI V PRAZE

PEČUJI A PRACUJI V PRAZE

Při příležitosti realizace projektu “Pečuji a pracuji v Praze“, který je realizován v rámci Operačního programu Praha-Adaptabilita, se dne 22. 10. 2015 uskutečnil seminář na téma „Možnosti pracovního uplatnění pečujících osob v sociální oblasti, popř. v sociálních službách.


Seminář organizovalo Koordinační a informační středisko pro osoby se zdravotním postižením a seniory, o.p.s.(KIS,o.p.s). Seminář proběhl za účasti zástupců poskytovatelů sociálních služeb, zástupců dalších neziskových organizací, které sdružují osoby se zdravotním postižením, zástupců laické i odborné veřejnosti a samozřejmě i za účasti samotných neformálních pečovatelů.

Mimořádnou pozornost sklidilo vystoupení Mgr. Michaely Veselé, ředitelky Diakonie Církve bratrské ČR. Paní Veselá dlouhodobě působí v neziskovém sektoru, má velké zkušenosti s prací u poskytovatelů sociálních služeb i s prací s neformálními pečovateli. Působení pečujících osob v sociální oblasti vidí jako možnou variantu začleňování pečovatelů na trh práce. To ovšem podmiňuje motivací pečovatelů samotných působit v této oblasti a vytvořením vhodných pracovních podmínek ze strany poskytovatelů sociálních služeb vytvořením různých flexibilních variant práce. Spíše než přímou péči by doporučovala, aby se pečovatelé zaměřili na realizaci různých aktivizačních činností.

Zástupkyně Centra sociálně zdravotních služeb Renata Koštelová, hovořila o službách tohoto centra, které se věnuje především terénní pečovatelské službě. Domnívá se, že zapojení pečovatelů do této činnosti je pro neformální pečovatele z hlediska časového, psychického i z hlediska fyzické náročnosti téměř nemožné.

Mgr. Eva Průchová, zástupkyně ředitele Domova pro zrakově postižené-Palata hovořila o činnosti tohoto poskytovatele.  Palata je poskytovatel pobytových zdravotních a sociálních služeb osobám slabozrakým a nevidomým. Možnost uplatnění neformálních pečovatelů spatřuje, i na základě osobních zkušeností z Palaty, v jejich podílu na různých aktivizačních technikách realizovaných např. o víkendech. Různé varianty aktivizačních technik umožní pečovatelům účast na těchto činnostech díky časové flexibilitě, která je zásadním předpokladem začleňování pečovatelů na trh práce.

Účastníci semináře se shodli na tom, že je možné, aby neformální pečovatelé působili v sociální oblasti, popř. v sociálních službách. Jejich zapojení v této oblasti je podmíněno časovými možnostmi, které mají pečovatelé k dispozici. Nejvhodnější je jejich zapojení především do různých aktivizačních technik a činností, které jsou klienty poměrně hojně využívány a požadovány. Vhodnou variantou je také iniciativa v podobě poskytování neformální poradenské či informační činnosti při náhle vzniklé vážné zdravotní komplikaci- a to u dětí i u seniorů.

 

Za KIS,o.p.s Marie Madejová



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz