» Tiskové zprávy

PAMÁTNÍK KARLA ČAPKA NA STRŽI NOVĚ PŘEDSTAVUJE OLGU SCHEINPFLUGOVOU A FERDINANDA PEROUTKU

PAMÁTNÍK KARLA ČAPKA NA STRŽI NOVĚ PŘEDSTAVUJE OLGU SCHEINPFLUGOVOU A FERDINANDA PEROUTKU

Zrestaurovaný hedvábný kostým z 20. let herečky a tehdejší módní ikony Olgy Scheinpflugové nebo originální konferenční stolek spisovatele a publicisty Ferdinanda Peroutky, jehož hlas nyní znovu uslyšíme i z autentické nahrávky. A také vánoční blahopřání, které Olze Scheinpflugové už coby ceněné spisovatelce poslal jako osmnáctiletý mladík Václav Havel… Tyto a další zajímavé předměty, fotografie, dokumenty i filmové a zvukové ukázky nabídnou nyní nové expozice v malebném Památníku Karla Čapka na Strži. 

Památník je už od roku 1963 věnován životu a dílu spisovatele Karla Čapka, který zde spolu s Olgou Scheipflugovou strávil poslední léta svého života.


Výstavy jsou věnované osobnostem Ferdinanda Peroutky a Olgy Scheinpflugové – dvěma lidem, které s Karlem Čapkem spojovalo hluboké přátelské a lidské pouto. Slavnostní otevření proběhne 30. dubna ve 14 hodin a až do konce října budou expozice přístupné denně kromě pondělí od 9.00 do 17.00. Vstupné je 40.- Kč pro dospělé a 20.- Kč pro děti a důchodce, rodinná vstupenka stojí 100.- Kč. Vstupné zahrnuje prohlídku celého Památníku, včetně projekcí dokumentárních filmů o prezentovaných osobnostech. 

Peroutka i Scheinpflugová jak je neznáte

„Expozice Olgy Scheinpflugové a Ferdinanda Peroutky se po osmnácti letech konečně dočkají nové podoby. Obě významné osobnosti české kultury představí v širších souvislostech, než bývá obvyklé, a budou také nově prezentovat, co je dnes z jejich odkazu aktuální a inspirativní. To vše za přispění soukromých dárců, dalších archivu i státních institucí a hlavně s využitím současných muzejních trendů,“ říká Kristina Váňová, ředitelka Památníku Karla Čapka, půvabného místa poblíž města Dobříš, které se zejména s příchodem pěkného počasí každoročně stává lákavou turistickou atrakcí.

Při tvorbě expozic vycházel Památník Karla Čapka z vlastních archivních dokumentů, spolupracoval ale také s dalšími archivy – Literárním archivem Památníku národního písemnictví, archivy Národního divadla v Praze, Národního muzea a Českého rozhlasu. Nové výstavy obohatily i cenné dary ze soukromých sbírek: noblesní stolek svého dědečka věnovala Památníku například Peroutkova vnučka Terezie Kaslová, dosud nevystavovanými dokumenty přispěla na výstavu i jeho manželka Slávka Peroutková. „Upozornit bych chtěla například na málo známou Peroutkovu korespondenci, krásné fotografie pořízené koncem třicátých let Václavem Palivcem na zámku v Osově a také na projekci unikátních barevných fotografií, které dokumentují osobní vkus manželů Peroutkových i jejich čilý společenský život, který vedli po roce 1955 v emigraci ve svém moderním newyorském bytě,“ upozorňuje Kristina Váňová. Památník dále spolupracoval taképublicistou Martinem Gromanem, fotografkou Helenou Lukas a potomkem původních majitelů budovy Emilem Palivcem.

Tvorbu nových expozic podpořil zřizovatel památníku Středočeský kraj částkou 500 tis. Kč.  Část nákladů, zahrnující stavební úpravy, architektonické řešení výstav, grafické návrhy, instalaci, restaurování některých exponátů, nákup audiovizuální techniky i zajištění autorských práv, uhradil Památník z vlastního rozpočtu.

Více na www.capek-karel-pamatnik.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz