» Tiskové zprávy

NA SNĚŽKU PRO LILIENKU PŮJDE VOJTÍŠEK, PÉŤA I SIMONKA

NA SNĚŽKU PRO LILIENKU PŮJDE VOJTÍŠEK, PÉŤA I SIMONKA

Už za týden, v sobotu 28. května, se paralympionik Jaroslav Petrouš a exposlankyně Kateřina Klasnová opět vydají se stovkami lidí na nejvyšší horu Česka. Letos pro malou Lilienku Klimkovou. Čtvrtý ročník charitativního výstupu na Sněžku se poprvé nekoná pro dítě po amputaci. Lilienka se narodila s vzácnou vývojovou vadou bez obou rukou v ramenou. Podpořit Lilienku přijdou i všechny děti, které byly hlavní tváří předchozích ročníků.

Na osud Lilienky upozornila Nadační fond KlaPeto maminka Vojtíška Měska, pro kterého se benefice pořádala loni. Rodiče o postižení holčičky do porodu netušili. 


„Lilienka se nám narodila bez obou ručiček v ramenou, o čemž jsme do poslední chvíle nevěděli,“ říká tatínek Libor Klimka. „Život jde dál, musíme se s tím naučit žít. Bereme to, jak to je. Lilienka je šťastná a my jsme také šťastní, že ji máme,“ dodává. Právě proto, aby holčičce nezmizel úsměv ze rtů, pořádá Nadační fond KlaPeto charitativní akci Na Sněžku pro Lilienku.

„Když jsem krátce po amputaci levé nohy nad kolenem vymyslel tento projekt, nenapadlo mne, kolik lidí osloví a jaký bude mít úspěch,“ říká handicapovaný atlet a spoluzakladatel KlaPeto Jaroslav Petrouš. Akce se účastní stovky lidí a loni se k Petroušovi přidalo dokonce sedm dalších amputářů. Mistr ČR v hodu diskem a oštěpem doufá, že letos se připojí ještě víc lidí po amputaci. Účast přislíbily i rodiny dětí, pro které se pořádaly předchozí tři ročníky. „Celá akce je hlavně o překonávání bariér a mě nesmírně těší, že se jí zúčastní i děti, pro které jsem šel na Sněžku dříve. Obzvlášť hrdý jsem na Péťu Januše, který před dvěma lety nechtěl vůbec chodit na protéze a loni sám Sněžku vyšel. Letos opět pilně trénuje a půjde se mnou,“ doplňuje Petrouš. Na Sněžku se chystá i celá rodina Vojtíška Měska a Simonky Smutné.

Podpořit Lilienku může kdokoli koupí trička či dalších předmětů s logem projektu – k dostání jsou na e-shopu www.klapeto.eu, nebo na stánku nadačního fondu přímo v Peci pod Sněžkou 28. května. Poslat lze také jakoukoli částku na transparentní účet nadačního fondu 2200692979/2010. „Peníze poslouží Lilience na rehabilitace a kompenzační pomůcky. Další peníze opět rozdělíme mezi ostatní těžce zdravotně postižené děti. V Nadačním fondu KlaPeto jde každá vybraná koruna přímo handicapovaným dětem, protože celý projekt je založen na dobrovolnictví a lidé pro nás pracují bez nároku na honorář,“ zdůrazňuje spoluzakladatelka KlaPeta, bývalá místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová.

Výstup na Sněžku je jako tradičně spojen s dětským dnem v Peci pod Sněžkou. Akce začíná v 9.00 a slavnostní ukončení bude v 15.00 na centrálním parkovišti v Peci. Návštěvníci se mohou těšit na celou řadu atrakcí – malování na obličej, balónkovou dílnu, skákací hrad, koloběžky, obrazy z písku, fruit carving (vyřezávání z ovoce v podání v této disciplíně oceněného Radka Vacha), bobovou dráhu, „opičí“ monkey park a mnoho dalšího. Odpoledne vystoupí kapela Memphis a Koneckonců. Dnem bude provázet moderátorské duo Luboš Xaver Veselý a Martin Zach. „Krakonošem“, který symbolicky otevře účastníkům výstupu bránu na Sněžku, bude letos známý český polárník Václav Sůra.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz