» Tiskové zprávy

NA MELTINGPOT DO OSTRAVY MÍŘÍ TIMOTHY SNYDER, LEONARD MLODINOW I ROBERT FULGHUM

NA MELTINGPOT DO OSTRAVY MÍŘÍ TIMOTHY SNYDER, LEONARD MLODINOW I ROBERT FULGHUM

Spisovatel Robert Fulghum, historik Timothy Snyder, držitel Nobelovy ceny za chemii Daniel Shechtman, teoretický fyzik a popularizátor vědy Leonard Mlodinow (viz. foto), držitelé Pulitzerovy ceny novinář Chris Hedges a básník Yusef Komunyakaa, skotský handicapovaný horolezec Jamie Andrew... to jen jen několik málo jmen z bohaté nabídky hostů Mezinárodníha fóra Meltingpot, které proběhne od 12. do 17. července v Ostravě. 


Celkově na 10 scénách s přednáškami a diskusemi vystoupí 150 osobností z 19 zemí světa, z mnoha různých oborů jako ekonomie, politika, věda, kultura, náboženství či životní styl. “Jsme rádi, že se nám podařilo do Ostravy pozvat takto významné hosty z tolika oblastí současného lidského myšlení. Věříme, že se setkání s těmito osobnostmi stane pro návštěvníky fóra velkou inspirací a zážitkem,” říká na úvod předseda spolku Meltingpot René Bystroň.    

K dalším předním zahraničním hostům patří například americký investigativní novinář Steven Lee Myers, dánský environmentalista Bjørn Lomborg, izraelský vývojový psycholog Sidney Strauss, německý spisovatel a dokumentarista Clemens Kuby, pákistánská lidskoprávní aktivistka Gulalai Ismail, ukrajinská novinářka a aktivistka Svitlana Zalishchuk, německý grafický designér, typograf Fons Hickmann, americký street artist Gaia, vlámský divadelník a spisovatel Pieter De Buysser, novinář, cestovatel a humanitární pracovník Dawid Wildstein, ředitel berlínské pobočky Reportéři bez hranic Christian Mihr, ruská novinářka a producentka Kogershin Sagieva nebo ukrajinský novinář a korespondent Maxim Eristavi.
Z domácích osobností bude na fóru Meltingpot přednášet či diskutovat například biolog, filozof, a antropolog Stanislav Komárek, filosofové Václav Bělohradský a Zdeněk Kratochvíl, operní pěvkyně Soňa Červená, specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková, zdravotně znevýhodněný cestoval a dobrodruh Jan Mela, výtvarník David Černý, pedagožka a autorka konceptu Nové české školy Lada Fialo, dokumentaristka Olga Sommerová, spisovatelka a výtvarnice Markéta Baňková, biolog David Storch, kavárník Ondřej Kobza, neurofyziolog František Vyskočil, psycholog, psychoterapeut a průkopník léčby pomocí “Terapie tmou” Andrew Urbiš, hudebník a výtvarník Jaromír 99, spisovatelka Sylva Fischerová, ekonom Jan Švejnar, výtvarník Jiří David, sportovec Martin Koukal, lékař, horolezec a cestovatel Vladimír Nosek a řada dalších.

Fórum Meltingpot proběhne v ostravských Dolních Vítkovicích ve dvou na sebe navazujících částech: první, nazvaná Science & Academy, 12. a 13. července na čtyřech scénách Dolu Hlubina, je pro veřejnost přístupná po zakoupení vstupenky na první nebo druhý den a rezervaci konkrétních přednášek na http://www.ticketto.cz/Meltingpot/. Jako bonus zdarma si budou moci návštěvníci obou dnů užít večerní koncerty v rámci showcase festivalu Czech Music Crossroads

Druhá část od 14. do 17. července s podtitulem Global Forum proběhne jako součást mezinárodního festivalu Colours of Ostrava opět v prostorách Dolu Hlubina a v pátek také v multifunkční aule Gong a bude otevřená všem jeho návštěvníkům. Do Gongu bude možné si zakoupit rezervaci za 50 Kč.

Hlavním partnerem je Ministerstvo zahraničních věcí a Visegrádský fond. Za podpory Statutárního města Ostrava se koná Meltingpot Science & Academy. Dalšími partnery jsou nakladatelství Argo, Evropská komise, ArcelorMittal Ostrava, Audiotéka a Knihcentrum. Za přispění Velvyslanectví USA v ČR. Mediální partner: Česká televize.

Více informací na www.meltingpot.co/czech a https://www.facebook.com/meltingpotforum.




Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz