» Tiskové zprávy

MARIÁNSKÉ LÁZNĚ OŽIJÍ PO 70 LETECH ZNOVU FILMEM!

MARIÁNSKÉ LÁZNĚ OŽIJÍ PO 70 LETECH ZNOVU FILMEM!

Víte, kde se uskutečnil první mezinárodní filmový festival v tehdejším Československu? Bylo to v létě 1946 právě v západočeských Mariánských Lázních. Některé filmy se už tehdy promítaly i v nedalekých Karlových Varech, kam se o čtyři roky později první a dodnes největší domácí filmový festival přestěhoval. Mariánské Lázně tak dlouhé roky čekaly na svůj filmový svátek a koncem léta se konečně dočkají. 


„Těch sedmdesát let jsme se rozhodli oslavit dvěma způsoby. Zaprvé představit v unikátních lázeňských kulisách to nejsilnější a nejkrásnější z filmové klasiky, zadruhé se budeme věnovat opomíjené perle české kinematografie, a to experimentálnímu filmu,“ říká Zuzana Stejskalová, ředitelka Marienbad Film Festivalu, který se uskuteční ve dnech 30.8. - 3. 9. 2016 a který vznikl hlavně z iniciativy místních mladých lidí.

Marienbad Film Festival tak přesně tam, kde se promítalo už kdysi, uvede ve třech galavečerech (které nebudou rozhodně jen filmové) nově zrestaurované snímky Casablanca, Snídaně u Tiffanyho a Prázdniny v Římě. Stěžejní část programu pak bude tvořit právě experimentální filmová tvorba, na kterou se dle organizátorů i přesto, že je už od roku 2014 součástí Státního fondu kinematografie, pozapomíná. Český experimentální film tak konečně dostává šanci překročit horizont amatérské produkce. „Čerstvá díla představí průkopníci nového filmu Martin Ježek, František Týmal, Vojtěch Mašek, Tomáš Klein nebo Monika Midriaková. Na jedné straně zlatý fond kinematografie, na druhé nové směry v audiovizi: takový bude Marienbad.“

 

Jana Šedivcová



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz