» Aktuality

V ČR SE ROZŠIŘUJE SÍŤ PŮJČOVEN POMŮCEK PRO LIDI S HANDICAPEM

Praha (ČTK) - Lidé s postižením budou mít v ČR nově lepší možnosti bezplatného vypůjčení kompenzačních pomůcek jako třeba sluchadel či komunikátorů. Svaz neslyšících a nedoslýchavých ČR (SNN) chce od září postupně modernizovat a vybavit 24 půjčoven pomůcek pro lidi s poškozením sluchu a zřídit 21 nových, řekl dnes novinářům prezident SNN Jaroslav Paur.


Podobné projekty se uskutečňují také pro lidi se zrakovým a tělesným postižením. Pomůcky si tak budou moci pořídit lidé i ve 26 půjčovnách pro zrakově postižené po celé ČR. Zakoupeno bylo také téměř 500 pomůcek do 22 půjčoven pro lidi s tělesným handicapem. K dispozici jsou mechanické i elektrické invalidní vozíky, polohovací lůžka či třeba elektrické skútry, jejichž vlastní pořízení by klienta stálo desetitisíce korun. Doba zapůjčení pomůcek není stanovena, řekla ČTK Alena Říhová ze Svazu tělesně postižených v ČR.
"Elektrické vozíky máme, ale je jich pár," řekla ČTK Jiřina Pavlosková z pražské půjčovny v Karlíně, podle níž by se hodilo také víc polohovacích postelí. Praha se však projektu EU za deset milionů korun neúčastní. Podle Pavloskové se některé pomůcky vrátí, třeba až člověk zemře. Vyrobit se prý dají i na zakázku.
Podle statistik ČSÚ žije v ČR přes milion zdravotně postižených lidí, z toho 550.000 lidí s tělesným postižením.
Projekt, jehož cílem je rozšířit síť půjčoven kompenzačních pomůcek pro sluchově postižené ve 13 krajích vyjma Prahy, bude stát téměř 6,5 milionu korun. Většinu z toho hradí Evropská unie, 15 procent stát a pět procent SNN, uvedl Paur.
Kompenzační pomůcky můžou lidem s těžkým poškozením sluchu pomoci předejít řadě zdravotních rizik, například úrazu. Napomáhají také prevenci psychických problémů kvůli jinak omezenému přístupu k informacím.
Člověk se sluchovým postižením si může v půjčovně jakoukoli pomůcku zdarma vyzkoušet a zjistit tak, která mu nejlépe vyhovuje. Navíc mu služba pomůže v případě poruchy, poškození, ztráty nebo krádeže vlastní pomůcky.
V Česku je sluchově postiženo víc než osm procent populace. Z lidí nad 60 let má problémy se sluchem až 30 procent lidí. Neslyšících, kteří užívají znakový jazyk, je v ČR asi 7000. Ohluchlých v pozdějším věku je kolem 10.000. Uživatelů sluchadel je 180.000. Dalších 150.000 lidí si svou sluchovou ztrátu neuvědomují nebo nechtějí připustit, řekl Paur.
Lidé se sluchovým postižením mají kromě akutní péče nárok na plnou nebo částečnou úhradu některých pomůcek zdravotními pojišťovnami. Případně můžou využít sociální příspěvky.
Provozní doba půjčoven bude minimálně dva dny v týdnu. Pomůcky se budou půjčovat na nezbytně nutnou dobu podle potřeb klienta na základě smlouvy. Platit bude klient pouze v případě, že pomůcku poškodí nebo ztratí, vysvětlil Paur.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz