» Aktuality

NEZISKOVÉ ORGANIZACE ŽÁDAJÍ NEČASE O VYJÁDŘENÍ K FUNKCI ZMOCNĚNCE

Praha  (ČTK) - Téměř 30 neziskových organizací dne 2. září v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, požádalo premiéra Petra Nečase (ODS) o jasné stanovisko k funkci zmocněnce pro lidská práva. Dosud ji zastává Michael Kocáb, vláda však ve středu oznámila jeho rezignaci. Zástupci organizací v dopise vyjádřili své znepokojení nad programovým prohlášením vlády, které podle nich věnuje jen malou pozornost otázce lidských práv a základních svobod, a požádali premiéra o schůzku. 


"Dovolte nám vyjádřit hluboké znepokojení, ... že se vláda dosud nijak nepostavila k otázce postu zmocněnce vlády pro lidská práva a zachování lidsko-právních poradních orgánů vlády...," napsala v dopise místopředsedkyně České ženské lobby Jana Smiggels Kavková. Připomněla, že jde o oblasti věnující se například lidským právům a základním svobodám, postavení romské menšiny, osob se zdravotním postižením, seniorů i migrantů, tématu rovnosti žen a mužů či neziskových organizací.
Podle Smiggels Kavkové byla tato agenda soustředěna na Úřad vlády, protože se prolíná všemi rezorty. "Zmocněnec se pak může na základě rozhodnutí vlády účastnit jejího jednání, což ochraně lidských práv přiznává význam, jež si zcela bezpochyby zaslouží, ale také na operativnosti, s níž je třeba řešit důležitá témata," uvedla.
Organizace v dopise vyjádřily důvěru v to, že se koaliční vláda bude "s plnou vážností" věnovat oblastem ochrany lidských práv a základních svobod, a požádaly premiéra o schůzku, na níž by společně tento problém prodiskutovali.
K iniciativě se připojily mimo jiné Ekumenická akademie, Národní rada osob se zdravotním postižením, Sdružení Romů na Moravě, Amnesty International, Český helsinský výbor, Český svaz žen, Fórum 50 % či Gender Studies.
Současný zmocněnec vlády pro lidská práva Kocáb byl ministrem vlády ČR pro lidská práva od ledna 2009, do vlády jej nominovali zelení. Kocáb ve funkci zůstal i po pádu vlády Mirka Topolánka a jmenování nové vlády Jana Fischera v květnu 2009. Letos v březnu ho zelení vyzvali, aby podal demisi. Dál pak působil jako zmocněnec vlády pro lidská práva. Ve středu premiér oznámil Kocábovu rezignaci, Kocáb ji však odmítl, prý jde o nedorozumění, které si chce ještě s Nečasem vyjasnit. Předseda vlády dnes možné další setkání odmítl. Když zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb nerezignuje, chce Nečas navrhnout vládě jeho odvolání.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz