» Aktuality

CELKOVÁ VÝŠE RODIČOVSKÉHO PŘÍSPĚVKU BY MĚLA O 4000 KLESNOUT

Praha (ČTK) - Celková částka, která bude vyplácena rodičům na rodičovské dovolené, by měla být proti původnímu návrhu ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) o 4000 korun nižší. Vyplývá to z návrhu zákona, který se ministerstvo chystá předložit vládě. Upozornil na to internetový deník Aktuálně.cz. Mluvčí úřadu Viktorie Plívová snížení vysvětluje rozdílem v metodice výpočtu, výše dávek se ale podle ní nezmění.


Drábek před časem navrhl stanovit jednotnou celkovou výši rodičovského příspěvku pro všechny tři typy rodičovské - dvouletou, tříletou i čtyřletou. Pro každého rodiče na rodičovské by byla připravena určitá částka, která by se dělila počtem měsíců, které chce zůstat s dítětem doma. Tato suma měla být podle původního návrhu zaslaného do připomínkového řízení 220.000 korun. V konečném návrhu zákona je ale o 4000 korun nižší. "Ministerstvo financí použilo jinou metodiku výpočtu a vyšlo jim 216.000 korun. My jsme tento jejich argument přijali," řekla dnes ČTK Plívová. Tvrdí přitom, že "ve skutečnosti se tedy dávky nesníží".
Nejde o jedinou změnu, kterou by měl balíček přinést. Ženy či muži na rodičovské by podle nových pravidel neměli dostávat dávku vyšší, než byl jejich plat v zaměstnání. Lidé, kteří byli před nástupem na rodičovskou nezaměstnaní, budou automaticky zařazeni do čtyřleté rodičovské a měsíčně dostanou 4500 korun.
V současnosti si rodiče mohou vybrat, zda chtějí na rodičovské zůstat dva roky, tři, nebo čtyři roky. Podle toho se odvíjí výše rodičovského příspěvku. Pokud zvolí nejkratší dobu na rodičovské, pobírají nejvyšší příspěvek. Tento systém zavedl v roce 2008 tehdejší ministr práce a sociálních věcí a nynější premiér Petr Nečas (ODS).

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz