» Aktuality

PO ZPŘÍSNĚNÍ PODMÍNEK PRŮMĚRNÉ INVALIDNÍ DŮCHODY MÍRNĚ POKLESLY

Praha 24. února (ČTK) - Zpřísnění kritérií pro přiznání invalidních důchodů, které od ledna přinesla novela zákona o důchodovém pojištění, přineslo mírný pokles průměrné výše vyplácených invalidních důchodů. Vyplývá to ze statistiky, kterou dnes ČTK poskytla Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která důchody vyplácí. Zatímco loni činil průměrný plný invalidní důchod 9681 korun, nyní je průměrný důchod v nejvyšším, třetím stupni invalidity o 18 korun nižší.


Novela zákona upravuje první fázi důchodové reformy zamýšlené předchozím kabinetem premiéra Mirka Topolánka (ODS); další etapy vláda neprosadila. Místo dosavadního plného a částečného důchodu se lidem, kteří mohou kvůli svému zdraví pracovat jen omezeně, nebo si nemohou vydělávat vůbec, nově vyplácejí tři druhy penzí. Do nových kategorií byly přeřazeny i dosavadní invalidní důchody, jejich výše se nezměnila.
Loni v prosinci dostávalo invalidní důchod celkem 532.815 lidí. Plný invalidní důchod pobíralo 321.439 lidí, jeho průměrná hodnota byla 9681 korun. Částečný invalidní důchod dostávalo 211.376 důchodců, jeho průměrná hodnota činila 6076 korun. Na konci ledna ČSSZ vyplácela invalidní důchod 475.284 lidem. Důchod prvního stupně v průměrné výši 6066 korun dostávalo 165.631 lidí. Invalidní důchod druhého stupně pobíralo 48.707 lidí, průměrná vyplacená částka činila 6115 korun. Nejvyšší důchod třetího stupně pobíralo 260.946 důchodců, v průměru dostávali 9663 korun.
Ze statistik vyplývá, že v lednu pobíralo invalidní důchod asi o 57.000 lidí méně než koncem loňského roku. Mluvčí ČSSZ Kamil Vařeka ČTK řekl, že o důchod nikdo nepřišel. "Invalidní důchody se automaticky mění na starobní, když důchodce dosáhne patřičného věku," vysvětlil rozdíl v počtu invalidních důchodců Vařeka.
Dosavadní částečný invalidní důchod se rozdělil do dvou stupňů. Dosud ho měli ti, jejichž schopnost pracovat je nejméně o 33 procent nižší; nyní mají nárok na invalidní důchod prvního stupně lidé s poklesem pracovní schopnosti nejméně o 35 procent. Lidé s poklesem schopností o 35 až 49 procent dostávají menší penzi než jejich předchůdci. Důchod se nezměnil lidem se schopností pracovat sníženou o 50 až 69 procent, tedy s invaliditou druhého stupně, ani invalidům třetího stupně s poklesem pracovní schopnosti o 70 a více procent.
Invalidní důchod se skládá ze dvou částí. Pevný díl je pro všechny stejný a činí 2170 korun. Procentní část se stanovuje jako procento za každý rok pojištění z výpočtového základu. U dosavadních plných invalidních penzí byl 1,5 procenta, u částečných 0,75 procenta. Tyto sazby dál platí pro důchod třetího a druhého stupně, tedy u nejvážněji a vážně postižených. V prvním stupni se důchod snížil, počítá se sazbou 0,5 procenta ze základu.
Penze může v budoucnosti klesnout pouze lidem, kteří do loňska pobírali plný invalidní důchod a posudkový lékař při kontrole jejich stavu zjistí, že se jejich schopnost pracovat zvýšila. I v tomto případě však budou nižší důchod dostávat až po uplynutí kalendářního roku, v němž byla prohlídka.
ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz