» Aktuality

NEČAS: REFORMA PENZÍ MUSÍ BÝT FINANČNĚ I DEMOGRAFICKY UDRŽITELNÁ

Praha 5. října (ČTK) - Penzijní reforma musí dodržovat základní mezigenerační soudržnost, být odolná proti demografickému vývoji, finančně udržitelná a spravedlivější než současný systém. Kromě toho se musí důchodový systém stát nezávislejším na rozhodování politiků. Takové jsou hlavní cíle chystané penzijní reformy. Na mezinárodní fóru Zlaté koruny je představil premiér Petr Nečas (ODS).


Mezigenerační soudržnost je přitom podle něj nutné udržet nejenom v prvním, státním pilíři důchodového systému, ale i ve všech ostatních. Tedy i fondových. Pokud jde o demografický vývoj, hrozí podle Nečase, že v roce 2030 v ČR bude jedna třetina lidí starších 60 let. V roce 2050 bude jeden milion lidí starších 80 let. "Proto mluvím o nejzávažnější výzvě, které čelí tato země," řekl Nečas.
Vzhledem k demografickému vývoji proto podle něj bude muset být systém založen na osobní odpovědnosti. Jako jiné možnosti už zbývají Česku pouze skokové zvýšení důchodového věku k 70 letům, zvýšení odvodů na sociální pojištění nebo přijetí koncepce, že důchod je pouze dávkou chránící před chudobou, uvedl Nečas.
Je podle něj nutné, aby v budoucnosti byl systém spravedlivější než dnes a bral ohled nejenom na zabezpečení důchodců, ale i na to, kolik předtím přispívali na pojistném. K tomu koneckonců vede i nedávné rozhodnutí Ústavního soudu. Nebýt tohoto rozhodnutí, dovedl by si prý Nečas představit, že by se princip ekvivalence přenesl do jiných pilířů důchodového systému než do státního průběžného. Nyní však bude muset být i v průběžném pilíři.
Důchodová reforma je podle Nečase nutností, neboť jinak hrozí, že by generace dnešních čtyřicátníků a mladších lidí byla v důchodu ohrožena životem na hranici chudoby. Připustil přitom možnost odvodu části pojistného z průběhového pilíře do fondových. To znamená, že by si lidé mohli přenést část pojistného odváděného na důchod na individuální účty například ve fondech. Důchodová reforma si podle Nečase vyžádá náklady v řádech desítek miliard korun ročně. V následné panelové diskusi připustil, že Česká republika je zatím nemá.
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) ve svém vystoupení upozornil na skutečnost, že v České republice je chudobou ohroženo sedm procent důchodců. Tento stav je přitom podle něj druhý nejlepší ve světě. ČR s ohledem na tuto skutečnost musí plánovat i důchodovou reformu. "To znamená velmi pečlivě zvážit, nakolik má být průběžný pilíř ekvivalentní," řekl Drábek. Také se ovšem musí dát příležitost těm, kteří chtějí nadstandard, tak aby si ho s garancí státu mohli zajistit. Základní zadání po důchodovou reformu je vyvážit přesně první průběžný pilíř jako způsob zajištění základních životních potřeb seniorů s nějakou mírou ekvivalence a druhý pilíř jako možnost spořit si na nadstandard.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz