» Aktuality

ČR NEPLNÍ V POMĚRU DŮCHODŮ K PLATŮM MEZINÁRODNÍ ÚMLUVU

Praha 10. října (ČTK) - Česká republika neplní úmluvu Mezinárodní organizace práce o invalidních, starobních a pozůstalostních dávkách. Ta stanovuje, že podíl výše nově přiznaného starobního důchodu ke mzdě v roce předcházejícím roku odchodu do důchodu má činit aspoň 45 procent. ČR však požadavek přestala plnit již v roce 2009. Vyplývá to z důvodové zprávy k nařízení vlády o zvyšování všeobecného vyměřovacího základu důchodů, které vláda schválila minulý týden.


V roce 2009 podíl totiž podle důvodové zprávy činil pouze 43,8 procenta. A příští rok se má snížit dokonce na 43,6 procenta. A to i přesto, že se mají zvýšit redukční hranice pro výpočet nových důchodů. Redukční hranice jsou dvě, vypočítává se podle nich procentní výměra důchodů. K naplnění požadavku by bylo potřebné zvýšit první redukční hranici na 11.900 Kč, a dosažení požadované úrovně proto není v roce 2011 reálné, konstatuje důvodová zpráva. Pro příští rok přitom první redukční hranice bude ve výši 11.000 korun
Podle ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), které do vlády návrh nařízení posílalo, problém vznikl v souvislosti se snižováním daní. Navíc se na výpočtu podílu odráží zúčtování daně za závislou manželku. Čistá mzda se tak zvyšuje a podíl starobního důchodu k čisté mzdě je tedy nižší.
Náhradový poměr se přitom v České republice počítá buď k 1,25násobu průměrné mzdy v národním hospodářství nebo ke mzdě kvalifikovaného dělníka (soustružníka kovů). Česká republika přitom používá druhou variantu, neboť náhradový poměr k 1,25násobku mzdy přestala plnit již v roce 2000. Toto kriterium je pro ČR výhodnější, neboť mzda soustružníka je nižší a vzhledem k uplatňované redukci zápočtu vyšších příjmů je u lidí s nižší mzdou náhradový poměr vyšší.
Česká republika je signatářem i další úmluvy Mezinárodní organizace práce. Ta stanovuje minimální náhradový poměr na 40 procent. Tuto úmluvu ČR plní.

ČTK

 



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz