» Aktuality

V BRNĚ UVEDLI LUPU, KTERÁ SLABOZRAKÝM ZVĚTŠÍ TEXT AŽ 40 KRÁT

Brno 21. října (ČTK) - Kamerovou lupu, která slabozrakým zvětší text pětkrát až čtyřicetkrát, dnes představili na zdravotnickém veletrhu v Brně. Přístroj za zhruba 75.000 korun od holandského výrobce je určen především žákům do tříd, kterým výrazně usnadní výuku.


"Kamerová lupa zvětšuje text na blízko i na dálku, takže pokud ji má slabozraký umístěnou na stole, vidí díky ní i text napsaný na tabuli," řekl ČTK Břetislav Verner z družstva Spektra, které do Česka dováží kompenzační pomůcky pro zrakově i jinak zdravotně postižené.
Družstvo speciální lupu nabízí zhruba půl roku, v Česku se jí zatím podařilo prodat sedm kusů. Její uživatel vidí zvětšený text na obrazovce. Výhodou podle Vernera je, že je přístroj přenosný, takže jej lze snadno přenášet na výuku do jiné třídy. Také ovládací tlačítka přístroje jsou dobře zřetelná, velká a kontrastní, takže špatně vidícím žákům umožňují snadné ovládání.
Vedle pomůcek pro slabozraké si mohou návštěvníci veletrhu vybrat i mezi speciálními klávesnicemi s velkoplošnými a barevnými klávesami, které lidem se špatnou koordinací rukou umožňují psát na počítači.
Čtyřdenní mezinárodní zdravotnický veletrh Medical Fair a Rehaprotex končí na brněnském výstavišti v pátek.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz