» Aktuality

DŮM SVĚTLA PRO LIDI S HIV KVŮLI NEDOSTATKU PENĚZ OMEZUJE ČINNOST

Praha 27. října (ČTK) - Dům světla pro HIV pozitivní a lidi s AIDS, který poskytuje mimo jiné bezplatné anonymní testování na HIV infekci, musí kvůli nedostatku financí omezovat některé preventivní aktivity. Některým projektům hrozí úplné zastavení, řekl dnes ČTK jeho ředitel Miroslav Hlavatý. Letos na jaře měl Dům světla od tehdejší ministryně zdravotnictví Dany Juráskové přislíbeno 2,7 milionu korun. Po úpravě v rámci šetření ve všech resortech Dům světla dostal 1,5 milionu. Rozpočet tedy má letos o 1,2 milionu nižší.


"Jsme nuceni opravdu osekat ty projekty a některé úplně zrušit," řekl Hlavatý. Konkrétní projekty neuvedl s tím, že bližší informace poskytne na pondělní tiskové konferenci. "To je všechno ještě v diskuzi našeho vedení, kam se zaměříme a kterou tou cestou půjdeme. Ještě nás čeká jednání na ministerstvu," uvedl.
Manažerka Národního programu HIV/AIDS pro ČR Džamila Stehlíková míní, že ohroženy jsou spíš jiné aktivity Domu světla než bezplatné testování. "Testování je jaksi tou prioritou v programech podpory zdraví a boje proti HIV/AIDS a nemělo by být ohroženo," řekla ČTK. Pokud by pokles příjmů trval, můžou komplikace nastat, ale zatím program není ohrožen, dodala.
Dům světla poskytuje i azylové ubytování a sociální služby HIV pozitivním a nemocným AIDS, což je z velké části financováno ministerstvem práce. Značně ale bude omezena třeba přednášková činnost na školách, nedostatek financí může ohrozit i práci v terénu, v ohrožených komunitách a další. Omezování osvětové činnosti kvůli nedostatku peněz není jen problémem Česka, jiné evropské státy se prý potýkají i s problémy v léčbě.
Prostředky na program prevence HIV/AIDS byly letos kráceny plošně. Peněz je méně a přicházejí později. Celorepublikově se počet míst, kde se bezplatně anonymně testuje na HIV/AIDS, snížil. Zase ale narůstá počet organizací, které jsou schopny testování zajistit. Mění se tedy struktura služeb včetně testování.
Podle Zdeňky Jágrové z pražské hygienické stanice nyní zadarmo testuje jen několik organizací - kromě Domu světla také AIDS centrum na Bulovce, Sexuologický ústav u Apolináře, Rozkoš bez rizika, Sananim, dřív také Dům Šance. Státní zdravotní ústav provádí testování za minimální poplatek 350 korun plus 60 korun za odběr. Vystavení certifikátu je za příplatek.
V ČR fungují dvě bezplatné linky AIDS pomoci. Jednu provozuje Státní zdravotní ústav, druhou Česká společnost AIDS pomoc, která spravuje i Dům světla.

čtk



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz