» Aktuality

REFORMA PENZÍ V ČR BY SE DÍKY EU NEMĚLA TOLIK ODRAZIT NA SCHODKU

Brusel 29. října (zpravodaj ČTK) - Případná reforma penzijního systému v Česku by se nemusela výrazně promítnout do rozpočtového schodku. Mají to umožnit rozpočtová pravidla Evropské unie, na nichž se dnes shodl unijní summit v Bruselu. Změny žádalo Česko a dalších osm zemí, které chystají a nebo již provádějí reformu důchodů.


Podle současných pravidel hrozí, že některé příjmy rozpočtu si státy nebudou moci započítat, což prohloubí jejich schodek. Za ten by přitom mohly být pokutovány. Aby se unie podobné situaci pokud možno vyhnula, vedoucí představitelé členských států dnes pověřili ministry financí evropské sedmadvacítky, aby rychle připravili jasná pravidla pro zohlednění důchodových reforem.
"Tady je samozřejmě velice široce rozevřený prostor pro úvahy, jaké náklady na penzijní reformy by se měly brát v potaz," řekl novinářům český premiér Petr Nečas. Kdyby podle něj chtěl stát hypoteticky na financování důchodové reformy využít dividendy energetické společnosti ČEZ, nemůže je započítat mezi příjmy, ale musí je naopak započítat mezi výdaje. To by ovšem zvýšilo rozpočtový schodek ČR, a země by se tak mohla teoreticky ocitnout blíž k porušení unijních rozpočtových pravidel.
Česko nicméně patří spíše mezi umírněné zastánce úprav pravidel kvůli penzím. Daleko horlivě se k celé problematice staví například Polsko, které již reformu odstartovalo a náklady dosahují zhruba 2,5 procenta HDP ročně. V EU je přitom povolený jen rozpočtový schodek ve výši tři procenta HDP.
Varšava uvažuje, že pokud by unie do prosincového summitu jejím požadavkům nevyhověla, mohla by zablokovat drobné úpravy lisabonské smlouvy, které mají vést ke vzniku speciálního záchranného systému, který má eurozónu ochránit před opakováním dluhové krize, kterou začátkem letošního roku odstartovalo předlužené Řecko.
"Některé země mají představu, že když z průběžného důchodového systému vyvedou určité prostředky do fondového systému a tím vznikne výpadek příjmů a tím pádem se zvětší schodek, že by tento schodek neměl být započítáván. My takto náročné představy nemáme," doplnil Nečas.
Evropská komise ve svém zářijovém návrhu změn unijních rozpočtových pravidel nicméně devíti zemím nevyhověla. Zohledňování nákladů důchodové reformy by jim podle svých představ umožnila jen během pěti let, pokud jejich roční rozpočtový schodek překročí tři procenta HDP. Penzijní reformy ovšem mohou být naplánovány na daleko delší dobu.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz