» Aktuality

MINISTERSTVO PLÁNUJE ROZŠÍŘENÍ SEZNAMU NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ

Praha 1. listopadu (ČTK) - Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) plánuje rozšíření seznamu nemocí z povolání. Současný seznam platí od roku 1996 a již nevyhovuje. Nový umožní zaměstnancům vznést nárok na odškodnění i za nemoci, které v něm nebudou výslovně uvedeny. Vyplývá to z návrhu nařízení vlády, zveřejněného na portálu vlády.


Vznesení nároku na odškodnění za nemoci, které seznam neobsahuje, umožní institut takzvaných dalších nemocí z povolání. Ten umožňuje zaměstnancům uplatnit právo na odškodnění i u těch chorob, které sice nejsou obsaženy v seznamu, ale jejichž vznik je prokazatelně spojen s prací. V současnosti jej obsahují například doporučení Evropské komise či seznam Mezinárodní organizace práce (MOP), nikoliv však česká právní úprava.
Podle ní lze totiž za nemoc z povolání uznat pouze onemocnění, která jsou v seznamu výslovně uvedena. To podle důvodové zprávy k návrhu nařízení české zaměstnance vůči jejich protějškům v jiných zemích znevýhodňuje.
Připravovaný seznam z dílny MPSV kromě toho nově obsahuje nemoci způsobené organickými kyselinami či louhy, chronickou obstrukční plicní nemoc, rakovinu hrtanu ve spojení s některými dalšími chorobami či rakovinu plic spojenou s nemocemi způsobenými vdechováním prachových částic oxidu křemičitého.
Návrh nařízení je v současnosti v připomínkovém řízení. Ještě jej musí schválit vláda. Pokud tak neučiní, budou muset zaměstnanci čekat na nový seznam nemocí z povolání až do roku 2013, kdy vstoupí v platnost zákon o úrazovém pojištění zaměstnanců. Ten byl již sice schválen, ale jeho platnost byla odročena.

čtk

 



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz