» Aktuality

PETICI PROTI ZRUŠENÍ SOCIÁLNÍHO PŘÍPLATKU PODEPSALO 20.000 LIDÍ

Praha 2. listopadu (ČTK) - Téměř 20.000 lidí podepsalo za šest týdnů petici proti zrušení sociálního příplatku u rodin pečujících o člověka s těžkým zdravotním postižením a proti snížení příspěvku na péči v prvním stupni. Předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové (ODS) dnes petiční archy předal předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Podle něj se předložené návrhy dotýkají velké skupiny občanů.
Rada peticí protestuje proti návrhu zákona, který ruší sociální příplatek. "Nesouhlasíme s tím, aby byl zrušen sociální příplatek u rodin, které pečují o osobu s těžkým zdravotním postižením. Tyto rodiny to velmi postihne," prohlásil Krása.


Otázka zdravotně postižených je to nejcitlivější, co se může otevřít, řekla Němcová, podle níž by poslanci měli požadavky rady ještě zvážit.
Dále rada nesouhlasí s navrhovaným snížením příspěvku na péči v prvním stupni z 2000 korun na 800 korun. Na dnešním jednání sněmovního výboru pro sociální politiku předložila rada kompromisní návrhy. Jeden návrh prodlužoval výplatu sociálního příplatku pro rodiny s těžkým zdravotním postižením do konce roku 2012.
U příspěvku na péči rada navrhla, aby lidé s lehčím postižením dostávali 800 korun. Lidé s těžším postižením by pak dostávali 2000 korun. Výbor tyto návrhy neschválil, bude o nich jednat sněmovna, uvedl předseda.
Krása očekává, že díky petici poslanci získají jasný názor poměrně velké skupiny občanů. "Ti lidé vyjadřují zcela jasný názor, že tato opatření jsou příliš restriktivní a že zasáhnou výrazně do jejich života," míní.
Plošné snížení výše příspěvku na péči v prvním stupni postižení navrhlo ministerstvo práce u lidí starších 18 let ze 2000 na 800 korun. Podle Krásy odmítlo návrh rady, aby byl příspěvek na péči v prvním stupni postižení rozdělen na dvě podskupiny, protože by se tím nedosáhlo kýžené úspory 1,27 miliardy korun. Úspora by byla o půl miliardy menší, 770 milionů.
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek už dříve prohlásil, že se chystá novelizovat zákony související s výplatou všech sociálních dávek.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz