» Aktuality

SOCIÁLNÍ VÝBOR SNĚMOVNY ODSOUHLASIL NÁVRHY ÚSPORNÝCH ZÁKONŮ

Praha 2. listopadu (ČTK)- Sněmovní sociální výbor dnes odsouhlasil vládní balíček novel zákonů, kterými se od příštího roku mění nemocenské pojištění, zákoník práce či podmínky poskytování sociálních dávek. Balíček půjde nyní v dolní komoře ve stavu legislativní nouze přímo do druhého čtení.


"Podpořili jsme vládní návrh a vnímáme to tak, že se bude pokračovat v dalších krocích, jak ozdravit finance státu," řekl na tiskové konferenci po jednání předseda výboru pro sociální politiku Martin Vacek (VV). Výbor si je podle něho vědom toho, že vládní návrh je sociálně citlivý.
Poslanci zasedající v sociálním výboru zamítli pozměňovací návrhy, které vypracovaly odbory a Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Návrh odborů se týkal způsobu řešení změn ve mzdových tabulkách zaměstnanců státní a veřejné sféry.
NRZP navrhovala prodloužit výplatu sociálního příplatku pro rodiny, které pečují o osobu se zdravotním postižením do konce roku 2012 s tím, že ministerstvo práce a sociálních věcí do té doby připraví komplexní změny zákonů. Ve druhém návrhu NRZP žádala, aby se příspěvek na péči v prvním stupni postižení nekrátil u lidí starších 18 let plošně ze 2000 na 800 korun, ale aby 2000 korun dostávali lidé, kteří sami nedokážou učinit více úkonů. Ostatní by pobírali 800 korun. "Pokud by poslanci neschválili aspoň první návrh, považoval bych to za velmi necitlivou úpravu," řekl po jednání výboru předseda NRZP Václav Krása. Netajil se rozčarováním nad rozhodnutím. Rodinám zdravotně postižených podle něj hrozí, že se dostanou do hmotné nouze.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz