» Aktuality

VLÁDA SCHVÁLILA NOVELU,KTERÁ MÁ SNÍŽIT PRODEJ NEBEZPEČNÝCH HRAČEK

Odstranit nebezpečné a nekvalitní hračky z trhu má pomoci novela zákona o technických požadavcích na výrobky, kterou dnes schválila vláda. O schválení materiálu informoval premiér Petr Nečas. Novelu vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu, podle kterého tato legislativní norma výrazně sníží riziko poškození zdraví dětí.  


"Prioritou nové právní úpravy je vyšší bezpečnost vyráběného a nabízeného produktu," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Dodal, že nový zákona převádí do českého právního řádu evropskou směrnici ohledně bezpečnosti hraček.
Například dozorové orgány budou moci díky této úpravě dát podnět k přezkoumání již vydaného certifikátu, který má potvrzovat bezpečnost hračky. Pokud dovozci budou mít podezření, že hračka uváděná na trh nesplňuje technické požadavky a může ohrozit zdraví lidí, budou o tom muset informovat výrobce a dozorový orgán.
Novela podle MPO pomůže udržet a posílit konkurenceschopnost českých výrobců a dovozců hraček při obchodování jak s ostatními členskými státy EU, tak s ostatními zeměmi. "Bez splnění směrnice by hračkářské výrobky byly v rámci vnitřního trhu v podstatě neobchodovatelné kvůli neplnění harmonizovaných technických požadavků," upozornil mluvčí MPO Pavel Vlček.
Česká obchodní inspekce loni na tuzemském trhu zakázala prodej bezmála 30.000 hraček v celkové hodnotě 2,6 milionu korun. Mezi zakázanými výrobky bylo například 400 kusů akustických hraček, které vydávaly silnější zvuk než připouštějí normy. ČOI zakázala také prodej 162 kusů magnetických hraček a 4144 hraček určených pro děti mladší 36 měsíců.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz