» Aktuality

MPSV CHCE FINANČNĚ PODPOŘIT ZAMĚSTNÁVÁNÍ MLADÝCH LIDÍ DO 30 LET

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) chce finančně podporovat zaměstnávání mladých lidí do 30 let, jejich zaměstnavatelům bude stát až rok dotovat mzdu. Důvodem je vysoká nezaměstnanost v této věkové skupině. O připravovaném projektu Praxe pro mladé do 30 let dnes ČTK informovala mluvčí MPSV Viktorie Plívová. Projekt podle ní nevyžaduje dodatečné náklady.


"Úřad práce provede výběr motivovaných uchazečů o zaměstnání do věku 30 let a zároveň evidovaných déle než pět měsíců a zařadí je do praxe, která zahrnuje poradensko-vzdělávací část a pracovní úvazek u vybraného zaměstnavatele," popsala Plívová. Před samotnou praxí může úřad práce případně uchazečům zajistit rekvalifikaci pro daný obor.
Nový projekt bude financován v rámci prostředků na aktivní politiku zaměstnanosti. Přispívání státu na platy pro mladé lidi půjde z dotací na takzvaná společensky účelná pracovní místa. Z nich se zaměstnavatelům, kteří přijmou určitého uchazeče o práci, dotuje mzda pro zaměstnance.
Délka pracovního úvazku v připravovaném programu bude šest až 12 měsíců. Tuto praxi mají mladí lidé absolvovat především v soukromých firmách, projektu se má zúčastnit pět tisíc lidí evidovaných na úřadech práce. "Při úspěšnosti 50 procent bude mít opatření dopad na 2500 mladých," uvedla Plívová. Míra nezaměstnanosti mladých lidí přitom podle ní dosahuje 22 procent.
Podobné programy některé úřady práce poskytovaly podle internetového portálu MPSV již dříve. Například v letech 2005 a 2006 podobný projekt organizoval Úřad práce v Mělníku. Byl ovšem omezen na mladé lidi do 25 let věku a nebyla u něj podmínka pěti měsíců strávených v evidenci úřadu práce.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz