» Aktuality

ČLK ŽÁDÁ OBČANY, AŤ POMOHOU V BOJI ZA VÍCE PENĚZ, TEDY LEPŠÍ PÉČI

Praha 9. listopadu (ČTK) - Česká lékařská komora (ČLK) vyzvala dnes pacienty, aby podpořili lékaře a nemocnice v jejich odporu proti připravené úhradové vyhlášce na příští rok. Ministerstvo zdravotnictví v ní stanoví pokles plateb za všechny druhy lékařské péče. Nemocnice varují, že pokud vyhláška peníze nepřidá, budou muset uzavírat oddělení, ambulantní specialisté chtějí začít od pacientů vybírat. ČTK a Českému rozhlasu to po dnešním setkání zástupců lékařů a nemocnic řekl prezident ČLK Milan Kubek.


"Byli bychom rádi, kdyby nás pacienti podpořili. Představujeme si dopisovou smršť, že nesouhlasí, aby jejich lékař nemohl léčit lege artis tedy podle doporučených pravidel," řekl Kubek.
Ministerstvo zdravotnictví neplánuje podle ekonomického náměstka Petra Noska zvýšit ve vyhlášce úhrady za péči a nesouhlasí ani s tím, aby lékaři vybírali od pacientů peníze v hotovosti. Když to pojišťovnám umožní jejich příjmy, mohou za léčení zaplatit i víc, než určí vyhláška, uvedl. Zařízení si to mají podle něho s pojišťovnami vyjednat sama.
Kubek uvedl, že mezi lékaři sílí názor, že nepodepíšou cenové dodatky a začnou od pacientů vybírat hotovost, lidé by si pak měli s účtem dojít do své zdravotní pojišťovny. Toto řešení ale připadá v úvahu, až když ministr vyhlášku nezmění. Do čtvrtka mají lékaři a nemocnice dát ministerstvu k vyhlášce připomínky. Pošlou je jednotlivá sdružení lékařů a nemocnic, souhrnné připomínky pošle také ČLK.
"Nesouhlasíme s poklesem úhrad, neodpovídá to ekonomické realitě a je to politické rozhodnutí. Výběr pojistného neklesá, na účtech pojišťoven je 18 miliard, mají být použity na úhradu péče," řekl Kubek.
Nemocnice dnes na jednání upozornily na to, že ani v případě, že jim ve vyhlášce ministerstvo platby navýší, nebudou moci zvýšit platy tak, aby lékaři neodcházeli do zahraničí. Aktuálně v akci Lékařského odborového klubu hrozí výpovědí na konci roku 3700 z 16.000 nemocničních lékařů. Situace podle Kubka přerůstá možnosti manažerů. Kdyby mělo odejít pět až 10 procent lékařů, zvládnou to, ale těžko najdou řešení, pokud jich odejde třeba polovina. To musí řešit vláda, zdůraznil Kubek.
Lékaři a nemocnice se dnes také shodli v odporu proti regulacím léků a laboratorních vyšetření. Milan Kudyn ze Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost varoval, že kvůli regulacím by lékaři nemohli léčit děti podle nejlepšího vědomí a svědomí. "Zejména u dětí to je smutné říct rodičům, že dítěti nemohu poskytnout, co si myslím, že by mu mělo patřit," uvedl. Zdravotníci jsou podle Kubka ochotni smířit se i s tím, že vyhláška prodlouží doby splatnosti, jen aby dostali vyšší platby.
Návrh vyhlášky je v připomínkovém řízení, ministerstvo čeká do čtvrtka připomínky, pak rozhodne. "Vyjádření ambulantních specialistů o vybírání beru jako rétoriku v procesu vyjednávání, zjevně se snaží vyvinout tlak, aby jim ministerstvo vyhovělo," řekl náměstek.
Ministerstvo uvedlo, že vyhláška vychází z finančních možností pojišťoven, i tak prý budou muset čerpat z rezerv. Zařízení si sama mohou domluvit vyšší úhradu. Například nemocnicím by od dubna měly příjmy stoupnout i díky platbám od pacientů. Místo 60 korun za den by měli platit 100, za rok to dá navíc 750 milionů.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz